Un estudi proposa crear una llacuna junt al Saladar per a redirigir els pluvials i acabar amb la inundabilitat de l'Arenal

12 dic 2022

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, ha presentat a l'Observatori de l'Aigua les primeres conclusions de l'estudi tècnic per a tractar de reduir la inundació de la zona de l'Arenal en cas de fortes pluges.

L'anàlisi, realitzat per un equip d'enginyeria especialitzat de la Universitat Politècnica de Catalunya, assegura que l'única opció que permetria resoldre d'arrel les inundacions és la creació d'una llacuna al costat de l’Avinguda dels Tamarits –al costat del Saladar-, un reservori amb capacitat d'emmagatzematge alta, capaç de recollir la majoria de la precipitació que inunda la zona baixa de l'arenal.

Aquesta llacuna abastaria una àrea de 50.000 metres quadrats, amb una profunditat màxima de 2 metres, per la qual cosa la seua capacitat d'emmagatzematge aconseguiria els 100.000 metres cúbics (quatre vegades més que un tanc de tempestes)

Es redirigia l'aigua fins a aquest punt amb un sistema de bombaments que funcionaria fins i tot durant les pluges i que encarrilaria també el desguàs a través de la Sèquia de la Sénia directament cap a la mar.

L'estudi també examina diverses opcions que passen per canvis en el sistema de col·lectors, la creació d'un tanc de tempestes o la millora del sistema d'evacuació a la mar per a evitar la seua obstrucció per arena i algues. No obstant això, cap d'aquestes opcions assegura la inundabilitat zero, que és l'objectiu de l'Ajuntament de Xàbia, més tenint en compte la cada vegada més habitual que es visquen episodis de torrencialitat.

La proposta tècnica s'ha detallat en l'Observatori de l'Aigua –un òrgan de participació ciutadana amb veu en les polítiques hídriques- com a pas previ al seu debat i anàlisi a nivell polític.

L'alcalde José Chulvi, també ha avançat els resultats d'aquest estudi a l'associació de comerciants de l'Arenal, un col·lectiu que ha demostrat la seua preocupació per la situació que viu la zona en matèria d'inundabilitat i que ha valorat positivament aquest estudi que aborda una complexa problemàtica derivada després de dècades d'urbanisme i que precisa de solucions àmplies i a mitjà termini.