Xàbia serà un punt prioritari per al servei de vigilància enfront dels fondejos sobre posidònia que activarà la Generalitat a l'estiu

02 nov 2021 L’Ajuntament i la conselleria de Transició Ecològica aborden mesures per a protegir els entorns naturals de la massificació turística

L'Ajuntament de Xàbia i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica aniran de la mà en la cerca de solucions que eviten que la massificació turística impacte negativament en el medi natural.

Així ho han anunciat la responsable autonòmica, Mireia Mollá, i l'alcalde, José Chulvi, després de mantindre hui una reunió entre totes dues administracions en les quals han estat també els regidors de Medi Ambient, Turisme i Platges, Toni Miragall, l'edil de Serveis, Kika Mata, i la Secretària Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón.

En la trobada s'han posat sobre la taula les diferents problemàtiques que viu el municipi en els últims anys, tant en la mar com els espais de costa: platges, cales i altres punts litorals. Una situació insostenible que el Consistori vol regular perquè no acabe provocant efectes irreversibles ni pose en risc el model turístic i social local. I per al que necessita la complicitat de les administracions supramunicipals que tenen competències en carreteres, navegació o espais de domini marítim terrestre.

En aquest sentit, des de la Conselleria s'ha brindat tota la col·laboració i s'ha avançat que el pròxim estiu estarà actiu el que és a la seua mà: el decret que protegeix la posidònia oceànica dels fondejos indiscriminats i la implantació un servei de vigilància per a fer complir la normativa. I que Xàbia serà un punt prioritari on es posarà el focus en aquest sistema tant per la riquesa dels seus fons com per la sensibilitat que ha demostrat i les accions respectuoses que ha impulsat.

Chulvi ha mostrat la seua satisfacció per aquesta notícia, que “ens obri molt les portes a gestionar amb garanties el litoral” i ha apuntat que a més d'aquesta “implicació imprescindible del govern valencià” des de Xàbia es treballarà per a reforçar aquests recursos amb mitjans locals i demanar també cooperació a l'Estat.

L'alcalde ha avançat també que l'Ajuntament treballa des de setembre en un pla integral de gestió del litoral i prelitoral, un document ambiciós que inclourà mesures per a millorar la seguretat, els serveis i la sostenibilitat turística en els espais naturals. Una de les gestions preparatòries per a aquest pla ha sigut sol·licitar a la Diputació l'autorització per a instal·lar elements per a ordenar l'estacionament en la carretera del Portitxol.