Xàbia adjudica el nou pla d'abalisament que reforça la protecció dels fons marins en punts altament freqüentats

07 jun 2021 La Generalitat presenta el nou decret de protecció de la posidònia i tria a Xàbia com a municipi de referència pel seu model de gestió

La junta de govern de l'Ajuntament de Xàbia ha adjudicat el nou pla d'abalisament litoral a l'empresa Route Point S.L per als pròxims quatre anys i un preu de 683.655,87 euros.

Amb aquest pla s'abalisaran les platges, cales i coves marines del litoral seguint les directrius d'un projecte que fa un pas més en el proteccionisme mediambiental, atenent l'increment de la pressió turística en determinats enclavaments, i adaptant-se a la major temporalitat de les platges.

El pla deixa establits els punts d'amarraments per a embarcacions en els espais altament freqüentats i en els quals es vol evitar els fondeos sobre els fons marins; des de les àrees en les quals històricament s'ha registrat major pressió, com les cales Blanca i Sardinera o l’Escull de Sant Antoni als quals han vist créixer el nombre de visitants en els últims anys, com la cala En Caló.

Es mantenen abalisades les coves del Llop Marí, els Órguens o la del Xiulador (en la zona del cap de Sant Antoni), totes les zones de bany en platges –La Grava, Montañar I i II, Arenal - i cales –Blanca, Sardinera, Barraca, Ambolo i Granadella- i es reforcen els punts de busseig per a submarinistes al costat d'illes, illots, coves i caps. També s'amplia la protecció és l'entorn de la Illa del Portitxol, ja que es condiciona la navegació en el pas conegut com el “Freu del Portitxol” (el canal entre l'illa i la cala de la Barraca) tant per seguretat (la zona és estreta i de poc calat, a més d'estar a 200 metres de la zona de bany) com per a preservar la zona d'interés arqueològic de la “ruta dels àncores” i els valors mediambientals del lloc.

Una de les novetats principals és la incorporació d'un servei de vigilància amb embarcació lleugera (des del 15 de juny al 15 de setembre) perquè es respecten les senyalitzacions i evitar el fondege sobre les prades de posidònia oceànica.

Precisament hui, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha presentat en un acte celebrat en la Fundació Oceanogràfic el nou decret autonòmic per a la protecció de les prades de Posidònia Oceànica i que regula i compatibilitza les activitats amb la seua conservació.

En la presentació ha participat l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, en representació d'un municipi que per a la Generalitat és referència pel model de gestió que està desenvolupant en els últims anys tant a nivell de conscienciació com d'implicació dels diferents sectors vinculats amb la mar.

Chulvi ha recordat les accions tant de sensibilització com educatives en relació a la posidònia, des del gran estudi científic realitzat per la Fundació Oceanogràfic als projectes escolars, passant per les accions promocionals impulsades per l'Ajuntament informant sobre les bones pràctiques o els danys que provoquen els fondeigs indiscriminats.

També altres iniciatives en pro de la sostenibilitat, com l'evolució del pla d'abalisament o el control d'aforaments en cales i platges.

L'alcalde ha apuntat que accions municipals com les que ha impulsat Xàbia necessitaven un suport decidit del Consell com el que suposa aquest decret. És per això que ho ha celebrat com un “gran èxit” pel suport normatiu que suposarà però també a nivell de legitimitat, divulgació i concreció de les accions que es poden desenvolupar.