L'Ajuntament de Xàbia adjudica a TETMA el nou contracte del fem i neteja viària que suposarà la modernització total del servei

28 may 2021 El servei incorpora Punts Verds vigilats i amb control d'accés, un equip per a frenar els abocaments i el “porta a porta” per a l'hostaleria

L'Ajuntament de Xàbia ha adjudicat a l'empresa valenciana Tècniques i Tractaments Mediambientals (TETMA, S.A) el contracte per a la recollida i transport de residus sòlids urbans, gestió de l'ecoparc, neteja de zones públiques i de platges per un total de 5.939.014,67 euros a l'any. L'acord pres aquest matí en ple ha comptat amb el vot a favor del PSPV i l'abstenció del PP, Ciudadanos por Jávea, Compromís i Ciutadans.

La regidora de Serveis, Kika Mata, ha recordat la gran faena tècnica i de preparació que hi ha darrere d'aquest contracte que suposarà una millora evident i una modernització total del servei, que anirà implantant-se de manera gradual a partir dels pròxims mesos.

A nivell de recollida de residus hi haurà un canvi generalitzat amb la renovació total de les illes de contenidors, que seran més accessibles, més integrats visualment, amb un millor manteniment i un sistema de xip que permetrà a l'empresa saber quan estan plens sense haver d'anar físicament amb els camions: “Això és molt important a nivell d'eficiència per a un poble amb tres nuclis urbans i un disseminat com el nostre” ha apuntat Mata.

També s'incorporarà el cinqué contenidor (només per a residus orgànics), es renovaran totes les papereres i modernitzaran els camions.

L'ecoparc també farà un salt de qualitat, amb més horari, més capacitat i la seua informatització, incorporant-se al servei un ecoparc mòbil.

La nova contracta tracta de donar resposta als problemes detectats en els últims anys. Per exemple, els punts verds canviaran per complet, ja que es controlarà el seu ús amb càmeres de vigilància i un sistema de control d'accés perquè cada veí vaja al que li correspon per zona de residència. També es fa un esforç per a atallar els abocaments, amb la incorporació d'un equip específic per a neteja, vigilància i acció sancionadora.

A nivell sectorial, la regidora ha parlat del reforç específic per a l'hostaleria i grans superfícies, un sistema semblant al porta a porta per als grans productors de residus amb el qual es pretén donar-los millor servei i llevar pressió als contenidors.

Educació ambiental

Un altre dels punts forts del contracte és els mitjans destinats a educació ambiental, amb un equip de tres persones que es dedicarà l'exclusiva a conscienciar i fomentar el reciclatge o el correcte ús dels recursos públics, a la difusió de bones pràctiques per sectors professionals o en atallar comportaments incívics, per exemple els relacionats amb els excrements dels animals. Es destinarà el 2% del pressupost a campanyes i experiències pilot i es disposarà de sis compostadores per a col·legis o esdeveniments.

Quant a la neteja viària també es canviarà tota la maquinaria, que passarà a ser elèctrica i per tant, menys contaminant i molt més silenciosa en el treball en horari nocturn. Es recupera l'aigualeig amb aigua calenta a alta pressió i productes desinfectants i es marquen freqüències mínimes de neteja viària a les urbanitzacions, que tindran dues màquines fregadores exclusives per al disseminat. A més, la maquinaria inclou un accessori que permetrà arrancar herbes a voreres i escocells

També es millora de la temporalitat del servei amb la creació d'una nova temporada: la “alta plus” per a donar resposta a les necessitats de les 3 setmanes més fortes de l'estiu i a les platges, a més de maquinària específica, se sumen recursos com una embarcació per a millorar la neteja de les cales menys accessibles i un dron per a les inspeccions.

L'edil ha destacat que tot el sistema estarà integrat en una plataforma tecnològica amb la qual es farà un seguiment a temps real del servei: des de quins contenidors estan plens on estan les barrederes o camions, o si està fent un mal ús d'algun punt verd.

“Això ens valdrà per a ser molt més eficients i anar reajustant el servei sempre que faça falta per a millorar-ho; per a reduir el seu impacte ambiental i per a millorar l'atenció ciutadana”, ha considerat la regidora.

Mata ha recalcat que el servei de neteja viària i recollida del fem és “un dels més importants per a Xàbia i també dels més complexos per les característiques d'un poble com el nostre amb més de 68 quilòmetres de terme, espais naturals i urbans amb alta freqüentació de visites i un urbanisme expansiu amb molt de disseminat”.

És per això, ha convingut la regidora, que “estem obligats a fer un pas avant buscant també un compromís ciutadà amb el reciclatge i el medi ambient, fent un bon ús dels serveis”.