Xàbia porta al ple la necessitat de promoure canvis legislatius perquè els municipis puguen limitar el nombre de gasolineres

22 oct 2020

El regidor d'Activitats a l'Ajuntament de Xàbia, Alberto Tur, presentarà en el pròxim ple una moció que busca el suport de tota la Corporació per a demanar tant al Ministeri d'Indústria com a la Generalitat que modifiquen la legislació que regula l'obertura d'estacions de venda de carburants.

Tur assenyala que des de la liberalització del mercat del combustible, ha proliferat l'obertura d'estacions de servei de venda de carburant al detall “desateses” en tot el país. Concretament a Xàbia ja han obert dos i hi ha una tercera en construcció. L'actual regulació –que considera una gasolinera com qualsevol altre comerç al detall- deixa als Ajuntaments sense marge legal limitar el seu número ni tan sols atenent criteris d'estratègia urbanística.

El regidor posa de relleu que, a pesar que el Pla General de Xàbia considera les estacions de servei per a venda de carburants com una indústria -i per tant només les autoritzaria en sol industrial- la Llei bàsica estatal les fa compatibles amb els àmbits zonals qualificats com a comercials, anul·lant per complet l'autonomia municipal i deixant sense arguments a l'Administració per a poder rebutjar que òbriguen –com en els dos últims casos- en plena zona urbana, a escassa distància d'habitatges i d'una escola, la qual cosa ha provocat malestar entre els residents i la comunitat escolar.

És més, el responsable municipal recorda que el Jutjat del contenciós administratiu número 2 d'Alacant va invalidar una resolució municipal de 21 de desembre de 2016 en la qual se li denegava el certificat de compatibilitat urbanística a una mercantil per a construir aquest tipus de negoci en una parcel·la de la seua propietat a la carretera de Gata.

Com apunta l'alcalde, José Chulvi, el cas de Xàbia no és únic. La problemàtica és comuna en molts municipis pel que espera que la moció compte amb el suport de tots els partits i que siga l'inici d’un moviment que reivindique des dels Ajuntaments els canvis legislatius necessaris per a recuperar l'autonomia en aquest tema i poder decidir quins criteris urbanístics són els adequats per a salvaguardar els interessos generals per damunt dels comercials i econòmics