Les obres de Sant Bertomeu trauen a la llum un conjunt de gerres medievals que es van usar per a emplenar les voltes

16 jul 2020

Les obres de rehabilitació de l'església de Sant Bertomeu a Xàbia avancen i en els últims dies els sondatges arqueològics han tret a la llum una interessant troballa lligada a les tècniques de l'arquitectura gòtica.

Es tracta d'un conjunt de grans gerres datats entre el segle XIV i XV i que van ser utilitzades per a emplenar el buit entre la volta de l'absis –la zona més antiga de l'església-fortalesa- i la coberta. Aquest recurs era habitual en l'època medieval perquè suposava un farciment alleugerit que evitava pesos morts sobre les estructures i a Xàbia es va utilitzar en les primeres fases de construcció de l'església, prèvies a les dirigides per el “mestre pedrapiquer” Domingo Urteaga.

Segons ha explicat l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, són pitxers reutilitzats –probablement fabricats a Paterna- que a l'origen van servir per a emmagatzemar oli, va vindre o altres productes. A més dels exemplars complets també hi ha fragments d'altres ceràmiques (gerres i cànters), entre els quals s'ha trobat un especialment interessant ja que té un grafiti molt detallat que representa una embarcació medieval, una típica “nao” com les que solcaven les mars entre els segles XIV i XV.

L'alcalde, José Chulvi, s'ha sumat hui a una de les inspeccions periòdiques que realitza la direcció general de Patrimoni a aquesta obra singular i que afecta un monument declarat BIC des de 1931.

El regidor ha pogut conéixer l'abast dels treballs que dirigeix l'arquitecte Salvador Vila i executa l'empresa especialitzada Estudi Mètodes de la Restauració (EMR), un projecte d'urgència que servirà per a sanejar les clivelles de la coberta del temple i reparar les humitats i gotera.

El gruix del treball, en el qual també participa l'empresa local Germans Cholbi Construccions i els especialistes en arqueologia d'ARPA, està ara en la zona coneguda com “els muntons”, la terrassa amb les elevacions que provoquen les voltes i les millores ja són evidents en altres punts com el campanar o l'escala de caragol per la qual s'accedeix.