L’Oceanográfic i l'Ajuntament llancen “Xàbia és posidònia” una nova campanya de conscienciació per a protegir els fons marins

02 jul 2020 Les imatges i lemes han sigut creats pels escolars i ompliran aquest estiu els suports publicitaris del municipi i les xarxes socials

La Fundació Oceanogràfic, en col·laboració amb el departament de Turisme de Xàbia, ha presentat hui la campanya de sensibilització “Xàbia és posidònia” que ha involucrat a la comunitat educativa del municipi i protagonitzarà aquest estiu els opis publicitaris i marquesines de les parades d'autobusos de la localitat.

25 imatges de gran impacte visual i potents missatges tractaran de conscienciar a la ciutadania sobre la necessitat de protegir les prades de posidònia oceànica, de gran importància en el nostre litoral, i fomentar les bones pràctiques ambientals i nàutiques especialment en els mesos estivals que pateixen més pressió a conseqüència del turisme.

La campanya té tres vessants; Una física amb cartells instal·lats en espais publicitaris de les vies públiques, una altra online que es desenvoluparà a través de xarxes socials i una tercera amb contingut divulgatiu a manera de fullet desplegable. Les imatges protagonistes són dibuixos realitzats pels escolars de Xàbia i seleccionats dels 650 que es van presentar al concurs de dibuix  Posidoni-Art, convocat al març pel “Dia Mundial dels Boscos” com a picada d'ullet als nostres boscos submergits de posidònia i que van acompanyats de missatges de conservació que també han sigut proposats pels escolars.

Aquesta acció es desplegarà inicialment durant els mesos d'estiu, quan l'activitat en la mar és més intensa i per tant és necessari insistir en la necessitat de protegir la posidònia i la rica biodiversitat marina. Al llarg de les pròximes setmanes, Xàbia és Posidònia ens permetrà descobrir la seua biologia, curiositats, usos tradicionals, amenaces i el seu gran valor, a més de les bones pràctiques ambientals que ens ajuden a protegir aquesta espècie que és identitat i cultura mediterrània.

El director de Control de Gestió en l’ Oceanogràfic i responsable del Projecte Xàbia, Paco Torner, ha incidit en què conéixer el valor d'aquest importantíssim ecosistema mediterrani és bàsic per a prendre consciència que cal protegir-lo. I ha manifestat que “no hi ha més honestedat que la d'un xiquet” per a crear els missatges que tractaran de conscienciar a la col·lectivitat i que és l'obligació de la societat “no fallar-los”.

La regidora d'Educació, Montse Villaverde, ha agraït la gran implicació que ha demostrat tota la comunitat escolar en tot el projecte d'educació ambiental, la qual cosa demostra que els xiquets i xiquetes de Xabia "es preocupen i tenen molt a dir” en les qüestions que afecten el seu poble.

Finalment, l'alcalde, José Chulvi, ha agraït a la Fundació Oceanogràfic la gran faena que està desenvolupant en el municipi amb el seu Projecte Xàbia a nivell científic i que ha sigut un suport grandíssim a les accions proteccionistes impulsades per l'Ajuntament. També en el vessant educatiu i de conscienciació, essencial per a afrontar la problemàtica ambiental i la necessària convivència entre conservació i turisme.

Chulvi ha posat en relleu tot el positiu que ens ofereix la mar –deporte, oci, paisatge, serenitat, gastronomia i turisme- i per tant l'obligació moral que tenim de respectar-ho i protegir-ho de qualsevol sobreexplotació o agressió.

El primer edil ha felicitat  l’Oceanogràfic per contribuir al fet que els més xicotets interioritzen el compromís amb el medi ambient des d'edat primerenca i al mateix temps, siguen un canal per a introduir el missatge en les seues famílies.

“Espere que aquesta campanya, que trau a la superfície els nostres increïbles boscos submergits, ens ajude a tots a ser una mica més conscients de la seua fragilitat i de la importància de fer el que estiga de la nostra part per a cuidar-los”.