Xàbia cancel·la definitivament les Fogueres de Sant Joan 2020

18 jun 2020

L'Ajuntament de Xàbia ha acordat suspendre definitivament els Fogueres de Sant Joan 2020.

La incertesa que continua envoltant l'evolució de la pandèmia de la Covid19 obliga el Consistori a actuar amb la màxima prudència i per això ha anat cancel·lant tots els esdeveniments que pogueren comportar aglomeracions, entre ells totes les festes que se celebren en la població.

La singularitat de les Fogueres de Sant Joan (els seus protagonistes cada any canvien ja que són els joves que compleixen la majoria d'edat) ha fet que Xàbia haja intentat salvar-les fins a l'últim moment. A l'abril es va acordar ajornar-les a octubre –quan es pensava que s'hauria recuperat la normalitat- i fins i tot es van canviar els festius locals perquè tota la població –molt involucrada amb les penyes santjoaneres- poguera gaudir-les.

No obstant això, hui dia l'epidèmia segueix sense estar totalment controlada al país i les autoritats sanitàries ja adverteixen de l'amenaça real de rebrots a curt termini pel que l'Ajuntament ha advocat per la prudència i ha decidit cancel·lar-les definitivament.

La regidora de Festes, Kika Mata, ha explicat que la decisió s'ha meditat molt i compta amb el suport de la comissió de Fogueres. També els màxims representants de la Quintà han sigut informats i, encara que estan molt trists, comprenen que no es pot planificar amb aquesta incertesa i que no és just per a les famílies dels festers assumir un desemborsament important sense garanties.

Mata ha afegit que “els propis quintos són els primers que no volen unes festes com les que ens veiem obligats a plantejar”, sense actes tan emblemàtics com la Nit dels Focs i amb tot el programa condicionat per la distància social. “És un any que esperen amb molta il·lusió i sabem que és un disgust gran, però és una situació sense precedents, que ha acabat amb la normalitat de tot el planeta…i no és culpa de ningú” ha apuntat la regidora, que s'ha compromés al fet que en 2021 “tindran unes festes en condicions i amb el protagonisme que es mereixen”.

Per part seua, l'alcalde, José Chulvi, ha volgut mostrar el seu suport a la responsable de festes en un moment “que no per esperat és menys dolorós” i ha confiat que la majoria de la població comprenga que aquesta decisió, la que posa per davant la protecció general de la salut “és l'única eixida per a una administració responsable”.

El primer edil ha comunicat la decisió hui als portaveus municipals i ha volgut tindre unes paraules especials d'ànim per a Marta, la reina de les Fogueres 2020, els presidents de la quintà, Javier i Zara, i tots els joves que formen aquest col·lectiu fester. Chulvi, conscient de la decepció que estan vivint en aquests moments, els ha animat a pensar en positiu ja que tenen per davant un altre any de quintà i a més les seus Fogueres “seran històriques” i “no per haver de viure-les amb por d'abraçar-se o portant màscara sinó perquè tindran l'alegria acumulada de dos anys”.