Xàbia limitarà el nombre de banyistes a les seues platges a partir de juliol per a assegurar la distància social recomanada

17 jun 2020 El municipi continuarà regulant amb barreres l'accés amb cotxe al Portitxol i Granadella, que enguany no tindrà transport públic

L'Ajuntament de Xàbia està elaborant els protocols de contingència específics per a les platges davant l'amenaça de la COVID-19 i que, per primera vegada, comportaran l'establiment de banyistes màxims en platges i cales per a garantir que es guarden les distàncies recomanades per les autoritats sanitàries.

El regidor responsable, Toni Miragall, ha avançat quins són els números que inicialment s'han establit en les principals zones de bany tenint en compte les seues dimensions i que cada persona tinga un espai d'uns 4 metres quadrats. Així, en l'Arenal s'ha establit un màxim de 2.000 usuaris, 225 en La Grava, 200 a la Granadella i 150 en la Barraca o Portitxol.

L'Ajuntament ha descartat establir un sistema de reserva prèvia pel que l'ocupació serà sobre la base de l'hora d'arribada i estarà controlada pels vigilants de seguretat que contractarà el Consistori i els informadors que posarà a disposició la conselleria a través de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.

En la Grava i l'Arenal es marcaran entrades i eixides per les quals accediran els banyistes i en el cas de l'Arenal sí que es permetrà activitats lúdiques com jugar al vóley sempre que el grau d'ocupació no siga màxim.

Mentrestant, en el Portitxol i la Grandella es repetirà el sistema de control de vehicles amb una barrera que es baixarà quan l'aforament estiga complet. En aquest sentit, també es coordinarà un sistema amb els locals hostalers a peu de platja perquè puguen passar els seus clients si queden àrees d'aparcament tot i encara que la platja estiga ja plena.

Una altra de les conseqüències de l'obligatòria reducció del nombre de banyistes és que enguany no s'oferirà servei de transport públic (trenet) a la Granadella, ja que la bossa d'aparcament disponible és suficient per a l'aforament fixat.

Miragall ha apuntat que el nombre de banyistes no és una cosa fixa, sinó que pot variar una vegada es visualitze com queda l'ocupació a la platja o si canvien les directrius que marquen les autoritats sanitàries.

El regidor ha valorat com a tranquil i sense incidències l'inici de temporada de platges des que va començar la fase 2 del procés de desescalada. “De moment, l'afluència és baixa i s'estan respectant les distàncies sense necessitat d'intervindre” ha assenyalat el regidor, qui ha volgut agrair la labor pedagògica que han estat realitzant els voluntaris de Creu Roja en els primers dies de servei de vigilància en platges.

Miragall també ha indicat que aquests dies s'estan instal·lant la senyalització amb el decàleg de bons usos a les platges i alguns dels serveis de platja com els llavapeus.