Xàbia aprova el seu pla definitiu per a la prevenció d'incendis

26 may 2020

L'Ajuntament de Xàbia va aprovar ahir en ple i per unanimitat les versions definitives del Pla Local de Prevenció d'incendis forestals i del pla local de cremes agrícoles.
Amb aquest tràmit es conclou un exhaustiu treball iniciat al febrer de 2017, de manera pionera a la Comunitat Valenciana, i que planteja una sèrie d'actuacions per a reduir el risc d'incendis forestals o minimitzar les seues conseqüències. El document recull totes les particularitats de Xàbia, que compta amb 68 quilòmetres quadrats de terme municipal, dels de 22 són superfície forestal (el 36’7% del total) i un disseminat d'habitatges, moltes d'elles en zona d'interfície, en les quals viu el 54% de la població.
El pla classifica les 35 urbanitzacions segons el risc d'incendi i fa una anàlisi dels punts que poden ser vulnerables (àrees recreatives, miradors, zones verdes, càmpings i punts com la zona de transferència de residus verds o l'ecoparc) i de les diferents àrees d'especial interés mediambiental: des del parc natural del Montgó, el parc forestal de la Granadella, els LICS del Montgó i Penyasegats de la Marina, les zones d'especial protecció de aus (ZEPA) com el Cap de Sant Antoni o els Penyasegats, les sis microreserves de flora o les coves marines.
El document realitza una sèrie de propostes d'actuació –valorades econòmicament- en matèria forestal, silvícola, de recuperació de cultius o de creació de tallafocs o pistes forestals, preparació de plans sectorials o formació de residents. Algunes d'elles ja s'han anat executant des de l'inici de la redacció del pla, com l'adquisició de sistemes d'autodefensa portàtils, formació de veïns en urbanitzacions, tallafocs o els plans propis de cales com Granadella o Portitxol, ara en fase de redacció.
També recull els mitjans i infraestructures que compta Xàbia per a actuar en cas de foc, com la xarxa d'hidrants disponibles en tot el terme, els depòsits d'aigua, les pistes forestals o vies estratègiques, els tallafocs, els punts de vigilància o els mitjans propis disponibles per a l'extinció com l'agrupació de Protecció Civil, que està capacitada i legalment acreditada per a intervindre en incendis forestals, i estructura la seua organització en cas d'emergència a través del Cecopal.
El pla local de prevenció d'incendis té un període d'implantació estimat de 15 anys, amb revisions periòdiques, i està adaptat a totes les normatives sectorials. La regidora de Seguretat Ciutadana i Emergències, Pepa Gisbert, ha posat en valor la gran faena tècnica de la Policia Local i del equip redactor que hi ha darrere d'aquest document, així com l'important esforç que es va fer a l'hora d'involucrar als veïns en zones d'interfície perquè siguen coneixedors dels protocols a seguir en cas de foc.