Xàbia no cobrarà les terrasses a l'hostaleria i facilitarà que amplien el nombre de taules i cadires per a millorar les seues expectatives de negoci

07 may 2020 Els hostalers que vulguen ampliar les seues terrasses poden sol·licitar-ho a partir de demà a través de la seu electrònica

L'Ajuntament de Xàbia, amb la finalitat de minimitzar els danys econòmics que ha causat l'emergència sanitària per la COVID19, continua impulsant accions d'impuls a l'economia local. Hui l'alcalde, José Chulvi, ha informat de dues mesures específiques per a fer costat a bars i restaurants i millorar les seues expectatives en el procés de reobertura progressiva que ara comencen.

L'Ajuntament no cobrarà enguany la taxa d'ocupació per les terrasses. El pagament d'aquesta taxa està paralitzat des de la declaració de l'Estat d'Alarma i ara ja s'ha iniciat l'expedient per a suspendre'l definitivament i que muntar una terrassa siga gratuït per a les empreses des de març (quan es va decretar l'Estat d'Alarma) fins al 31 de desembre. L'alcalde ha avançat que aquest gest suposarà al conjunt de la hostaleria un estalvi de més de 130.000 euros.

L'altra mesura és permetre temporalment (fins al 31 de desembre) que aquestes terrasses s'amplien, fins i tot ocupant passejos o zones d'aparcament, perquè així els bars i restaurants tinguen un major marge de negoci amb la separació de taules que hauran de guardar els pròxims mesos.

L'alcalde ha assenyalat que s'ha demanat l'autorització a Costas perquè permeta ocupar parcialment el passeig David Ferrer de l'Arenal o el Marítim, així com ampliar l'ocupació de Marina Española.

També es convertiran en zona de vianants alguns carrers per a afavorir l'ús hostaler d'àrees de pàrquing i al mateix temps respectar els espais per als vianants, com l'entorn del Mercat Municipal, alguns accessos perpendiculars al passeig de l'Arenal o el carrer inferior en la Plaça de la Constitució.

Chulvi ha recalcat que la voluntat de l'Ajuntament és col·laborar i per això estudiarà la viabilitat cas per cas i atorgarà permís sempre que es complisquen els criteris de salut, seguretat i convivència. També ha deixat clar que aquest gest es basarà en la “confiança” entre totes dues parts i perquè aquesta es mantinga, els empresaris hauran de demostrar responsabilitat: limitar-se a cadires i taules (no es permeten pèrgoles ni elements fixos), no excedir-se del concedit, mantindre la imatge i higiene de l'espai que ocupen i respectar l'horari de muntatge i desmuntatge perquè siga compatible amb la neteja viària.

Sol·licituds

Els que estiguen interessats a ampliar la seua zona de terrassa han de sol·licitar-ho a partir d'aquest divendres 8 de maig per escrit per al seu estudi i autorització. El model de sol·licitud està ja disponible en la seu electrònica de l'Ajuntament https://xabia.sedelectronica.es/info.5

Una vegada es registre aquesta petició, l'Ajuntament estudiarà la viabilitat i l'inspector acudirà al local per a atorgar el permís. Abans de rebre l'autorització, no està permès modificar les condicions de la terrassa.

En cas d'incompliment de les condicions pactades, l'Ajuntament procedirà a la retirada de les cadires i taules.

Paral·lelament, l'Ajuntament iniciarà la modificació de l'ordenança d'ocupació de via pública per a incorporar un article que done cobertura a futures situacions d'emergència o alarma i així deixar regulades les situacions en les quals es pot flexibilitzar la seua aplicació.