El Museu de Xàbia col·labora amb la rehabilitació de l'església de Sant Bertomeu

28 abr 2020

La setmana passada es van reprendre les obres de restauració de l'Església- fortalesa-església de Sant Bertomeu, el Bé d'Interés Cultural més rellevant a Xàbia.

Els treballs estan dirigits per l'arquitecte Salvador Vila Ferrer i compten amb la col·laboració del departament municipal d'arqueologia. L'Ajuntament va brindar a la parròquia, titular de l'edifici, el seu suport tècnic i en la recerca de subvencions.

Actualment se centren en la coberta (coneguda a Xàbia com els muntons) de l'edifici, on s'ha instal·lat una complexa bastida de serveix de protecció en cas de pluja. I és que, segons explica l'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, s'està picant el morter de calç que cobreixen la coberta per a reparar les filtracions i goteres, per la qual cosa és molt important aquest sistema de bastimenta per a possibilitar els treballs malgrat els canvis del temps.

El que ara està fent-se, és resseguir i picar totes les clivelles i fissures, llevant la capa més superficial de morter de calç i graveta de riu (probablement col·locat durant la restauració de 1883), sanejant els voltants de les clivelles per a posteriorment tractar i cobrir aquestes fissures. Aquests treballs, mostren que les voltes de carreus de tosca van ser cobertes per dues capes de morter de calç: la primera i més antiga segurament datarà del moment de construcció de la fortalesa pel mestre Urteaga. És una capa més prima, d'un fort morter de calç, que conserva restes de pintura de calç rogenca que impermeabilitzaria la superfície exterior. Per damunt, es va col·locar una capa de morter una mica més gruixuda i feble, que és la que actualment està sanejant-se en aquelles zones clivellades.

També ha començat el sanejament de la deteriorada escala de caragol del campanar i pròximament, està previst fer un sondatge arqueològic al carreró del Sagrari, a la base del mur nord-est de l'absis de Sant Bertomeu.