Xàbia projecta la recuperació econòmica local amb ajudes directes, un pla d'ocupació social i suport al manteniment de l'ocupació

15 abr 2020 L'Ajuntament també disposa de 2’8 milions d'euros per a ajudes d'emergència en els Serveis Socials

L'Ajuntament de Xàbia ha avançat les principals línies del pla integral amb el qual donarà suport a la recuperació i reactivació econòmica en el municipi després de la crisi del Covid19.

L'alcalde, José Chulvi, ha traslladat un missatge de tranquil·litat a la població, assegurant que l'Ajuntament té bona capacitat i a més, compleix amb les exigents lleis d'estabilitat financera i de la despesa. També té deute zero pel que, a priori, afronta aquest repte amb la millor base per a poder fer costat a qui ho necessite en aquesta situació excepcional.

De fet, el regidor d'Hisenda, Ximo Segarra, ha confirmat que ja s'ha liquidat el pressupost de 2019 i els comptes municipals compten amb 14 milions d'euros de superàvit. Per això, ja tenen disponibles per a Serveis Socials un 20% d'aquesta quantitat: 2’8 milions d'euros que es podran dedicar a les necessitats que vagen sorgint i a les ajudes d'emergència que precisen les famílies que queden en precari: habitatge, pagaments de subministraments bàsic o les necessitats essencials.

“Volem que la gent de Xàbia sàpia que, qui ho necessite, tindrà a l'Ajuntament al seu costat” ha afegit l'alcalde, qui ha recordat que també Amjasa té ja reservat un milió d'euros per a ajudar a qui estiga en dificultats per a assumir els rebuts de l'aigua, que de moment estan paralitzats.

D'altra banda, el Consistori treballa en diferents línies de cara al suport a les empreses o autònoms del municipi en un pla integral de reactivació econòmica i social. L'executiu no ha assignat un pressupost concret a aquest bloc perquè està a l'espera de rebre directrius del Govern i saber si també es pot tirar mà del superàvit de tresoreria o s'ha d'utilitzar recursos ordinaris, per exemple els diners que no es gastarà en festes o altres activitats que ha obligat a suspendre la pandèmia. En tot cas, el Consistori té fons que garantirien una quantitat important.

L'alcalde i l'edil que s'encarrega de coordinar aquest pla integral, Montse Villaverde, han avançat que s'estan articulant tres línies diferents de suport: una serà amb ajudes econòmiques directes per al comerç, hostaleria i altres activitats que hagen parat la seua activitat. S'està creant ja l'estructura necessària perquè la seua tramitació siga senzilla i la seua resolució, ràpida.

Una altra pota del pla seran ajudes per als quals mantinguen llocs de treball després de l'estiu, per exemple per a fer front a les quotes de la seguretat social o autònom.

I finalment, també s'està treballant en un pla d'ocupació social (seguint el model que ja es va llançar fa uns anys) especialment enfocat als veïns que estiguen en una situació econòmica límit i necessiten incorporar-se al sistema laboral de manera urgent. De moment, l'Ajuntament té ja previstos 225.000 euros (procedents del Fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana ) per a dotar-lo, encara que no es descarta que puga comptar amb un pressupost major.

Els beneficiaris d'aquest pla obtindrien una ocupació en el propi Ajuntament durant sis mesos (perquè així puguen generar prestacions) i es dedicarien a treballs forestals o manteniment viari.

Com des de l'inici d'aquesta situació d'emergència, l'alcalde informa puntualment la junta de portaveus del tot treball que està duent a terme l'executiu i manté un contacte fluid amb les associacions d'empresaris. Chulvi ha apuntat que el govern local és conscient que aquesta emergència sanitària portarà una profunda crisi social i econòmica pel que, a més d'aquest pla de resposta inicial, l'Ajuntament ja mira més enllà del 2020 per a continuar proposant mesures que acompanyen la reactivació de l'economia local.