Radars, el programa de lluita contra la soledat que ha donat avantatge als Serveis Socials de Xàbia en el suport als majors durant aquesta emergència

03 abr 2020

A la fi de 2017, l'Ajuntament de Xàbia posava en marxa el projecte comunitari “Radars”,  pensat per a reduir la soledat no desitjada i el risc d'aïllament en persones majors que viuen soles o que manquen de suport familiar.

Aquest pla, pioner a la Comunitat Valenciana, ha permés al departament de Serveis Socials afrontar amb cert avantatge aquesta crisi sanitària sense precedents, ja que el treball de detecció de majors  en estat de vulnerabilitat estava fet.  Es treballa en xarxa amb la Policia Local, el Centre Salut i Creu Roja, a més dels avisos que es reben a nivell particular.

Hui dia, són quasi 50 les persones a les quals se'ls fa seguiment: Des que va començar l'Estat d'Alarma tot s'ha reforçat aquesta supervisió: Reben mínim 3 trucades telefòniques a la setmana  i molts que eren autònoms, s'han vist superats per la situació o abocats a no eixir de casa per ser considerats grups de risc, se'ls ha inclòs en els programes d'ajuda domiciliària com el SAD, menjars a casa, ajudes econòmiques o lots d'aliments. Algun fins i tot ha sigut redirigit a l'allotjament d'emergència que ha activat el Consistori

“L'atenció cada dia va a més. Estem fent tot el possible perquè no isquen i estem coordinats amb el Centre de Salut, Serveis Socials per si detecten nous casos” assenyala la tècnic que coordina el programa.

Radars es va activar com a resposta a l'envelliment de la població en el municipi de Xàbia, ja que cada vegada són més les persones majors que viuen soles o aïllades, amb dificultats, o que no compten amb xarxes de suport. També són problemes afegits per a aquest perfil la geografia de Xàbia –amb una gran part de la població vivint en el disseminat i que moltes de les persones majors són d'origen estranger i no parlen espanyol.

Si coneix a alguna persona que necessite aquest suport pot posar-ho en coneixement del programa Radars en el correu electrònic radarseniors@xabia.es o en els telèfons de Serveis Socials Xàbia (965794142) o Creu Roja Xàbia (965791961).