Xàbia ajorna les Fogueres i les celebrarà del 2 al 12 d'octubre

01 abr 2020

L'Ajuntament de Xàbia ha anunciat a la comissió de Fogueres i als quintos del 2020 l'ajornament de les Fogueres de Sant Joan.  El Consistori ha anat cancel·lant gradualment tots els grans esdeveniments d'abril i maig (fira de pasqua, festes del Nazareno i festival Xàbia Folk) però confiava que la situació s'haguera normalitzat a meitat de juny que és quan se celebra Sant Joan.

No obstant això, a principis d'abril la incertesa continua sent considerable i una festa de l'envergadura de les Fogueres implica una important tasca d'organització i contractació, a més d'una gran inversió tant per a l'Ajuntament com per a les famílies dels festers. Una altra circumstància que s'ha tingut en compte ha sigut el retard a la fi de juny o principis de juliol de les proves d'accés a la Universitat  (a Xàbia són festers els joves que aqueix any compleixen la majoria d'edat i per tant estan directament afectats per aquest canvi).

Per això, i seguint la mateixa línia que Alacant, s'ha optat per prendre la decisió amb temps i evitar la sensació d'inseguretat que estaven patint tots els involucrats. La decisió també s'ha traslladat a la junta de portaveus.

Des de l'Ajuntament s'han avaluat escenaris alternatius, descartant els mesos de juliol, agost i setembre per coincidir amb altres festes (moros i cristians o festes del Loreto) i la temporada d'alta ocupació turística. Finalment s'ha proposat a la Comissió de Fogueres i als quintos fixar-les del 2 al 12 d'octubre,  aprofitant el pont festiu entre el Dia de la Comunitat i el de la Hispanitat i movent el dia de festiu local (inicialment fixat per a 20 d'abril) a aquesta setmana (el 8 d'octubre).

Amb aquest calendari, la Comissió de Fogueres començarà a treballar des de hui per a acoblar el programa en el qual estaven treballant i garantir tots els actes emblemàtics.

L'alcalde, José Chulvi, ha assegurat que ajornar les Fogueres, una festa que esperen amb tanta il·lusió els quintos, és una decisió difícil però que es pren precisament per a tindre més opcions de salvar-la. Chulvi ha incidit en la situació excepcional que està vivint el món i que exigeix sacrificis i responsabilitat a tots els nivells. També s'ha mostrat convençut que l'important d'una festa no és el dia que se celebre, sinó l'esperit i la il·lusió que es pose, i en això “els quintos segur que no fallaran”.

El primer edil ha garantit l'esforç del Consistori perquè siguen “unes grans festes i que nostres quintos puguen viure el seu any de manera especial i divertint-se”.

Chulvi espera que aquest canvi servisca perquè Xàbia no deixe de celebrar la seua gran festa i perquè esta forme part de la reactivació econòmica del municipi després d'aquests temps difícils”.