Xàbia habilita allotjaments d'emergència i reforça l'atenció a les persones més vulnerables

25 mar 2020 Els que vulguen col·laborar poden fer-ho amb donacions en gènere: deixant diners a compte en els comerços locals perquè Creu Roja ho utilitze en les compres

El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Xàbia està treballant a ple rendiment per a no deixar desprotegida a cap persona del municipi durant la crisi sanitària. La regidora responsable, Rita Berruti, ha explicat que des de finals de la setmana passada tenen habilitat un allotjament d'emergència -atés durant les 24 hores per personal municipal- en un hostal de Balcón al Mar per a acollir a les persones sense sostre o a possibles víctimes de violència de gènere fins a trobar-los plaça en un centre habilitat. També per als que, per l'estat del seu habitatge, no puguen realitzar el confinament forçós en el domicili. De moment hi ha una persona.

A més, estan també preparant dos espais cedits per les parròquies del municipi i la Diòcesi de València –en el Monestir de la Plana i l'ermita de Sant Sebastià- per si cresquera la demanda o sorgiren altres necessitats.

Un altre flanc en el qual ha crescut la demanda i hi ha hagut que agilitar els protocols de resposta són les ajudes d'emergència social perquè les famílies més vulnerables tinguen cobertes les necessitats bàsiques en alimentació, higiene i medicaments.

“La situació excepcional que estem vivint fa que en moltes unitats familiars no tinguen cap ingrés econòmic” assenyala Berruti, qui apunta que el treball de detecció de tota aquesta situació s'està realitzant conjuntament amb Creu Roja.

Per a donar resposta, l'Ajuntament ha reorganitzat les funcions del personal de l'àrea social perquè realitze els tràmits i gestions i a les 24 hores de la sol·licitud els afectats tinguen una resposta.

Serveis Socials també està corrent amb les despeses de l'adquisició de productes d’aliment i d'higiene que distribueix Creu Roja tant a usuaris com a les persones majors que no poden eixir del domicili. L'ONG té a 150 famílies dins del seu programa de suport, al qual ara se sumen majors en risc que no poden eixir de casa.

En aquest sentit, tots els que vulguen fer un donatiu per a aquesta ajuda social poden realitzar-lo de dues maneres: amb un ingrés al compte de Creu Roja Xàbia (IBAN ES51 0049 3894 9528 1421 7469) o fent els ingressos a compte en comerços locals que vulguen col·laborar (carnisseries, panaderies, etc…) perquè la Creu Roja puga utilitzar comprant els productes que necessita i al mateix temps, fer costat al xicotet comerç en aquesta situació.

 

Altres prestacions

L'Ajuntament manté també operatiu el Servei d'Ajuda a domicili (SAD) a persones majors o amb alguna discapacitat. En aquest sentit, les baixes voluntàries temporals (ja que al no anar a treballar la família s'encarrega directament de les cures) compensen els nous casos que van sorgint de persones majors confinades soles sense suport familiar  ni xarxes socials a les quals s'està donant d'alta.

També des de Radars, el programa contra la soledat, s'està fent seguiment i trucades telefòniques cada tres dies a totes les persones que tenen en alta.

Finalment, l'àrea d'atenció social també ha adaptat a la situació altres serveis, com els tallers TAPIS per a malalts mentals crònics. Ara l'educadora se centra en donar suport telefònic a tots els usuaris. Igual que l'equip de suport psicològic, que està pendent d'atendre telefònicament qualsevol demanda que puga sorgir.

També segueix actiu l'equip de Família i Infància, preparat per a atendre qualsevol situació conflictiva en el si familiar producte del confinament.