L'Ajuntament de Xàbia aprova els plecs per a licitar el servei de recollida de fems i neteja viària per 6’2 milions a l'any

24 feb 2020 El contracte serà per als pròxims 8 anys i busca un servei de qualitat, modern, ben dimensionat i respectuós amb el medi ambient

L'Ajuntament de Xàbia ha aprovat hui en ple el plec tècnic per a licitar un dels serveis més importants del municipi; el de recollida dels residus sòlids urbans, gestió de l'ecoparc i neteja de les zones públiques i les platges. L'acord s'ha pres amb els vots a favor del PSOE i Ciutadans per Xàbia, mentre que el PP i Compromís s'han abstingut. El contracte –que reemplaçarà al vigent des de 2007- eixirà a licitació amb un pressupost de 6’2 milions anuals (IVA inclòs) i tindrà una vigència de huit anys.

La regidora de Serveis, Kika Mata, ha avançat alguns dels trets del plec que s'han treballat al detall des del seu departament. Aquest puntua en un 65% per cent el projecte tècnic i les millores sobre els serveis mínims enfront del 35% de l'oferta econòmica. Això, segons ha explicat Mata, cerca que les empreses oferisquen qualitat per damunt de preu, ja que afecta un servei estratègic “que afecta directament la qualitat de vida dels nostres veïns i a la imatge pública”.

Segons ha resumit, el plec està pensat perquè els veïns de Xàbia “tinguem un servei de neteja de qualitat, modern, dimensionat a la realitat actual i respectuós amb el medi ambient”.

Mata ha enumerat els canvis, com són el reforç de la neteja viària, recuperant l'ús d'aigua a pressió per a llevar taques i les deposicions de gossos; o les freqüències mínimes de pas per les urbanitzacions, moltes d'elles recepcionades en els últims anys i que en el contracte vigent havien quedat bastant desateses.

L'edil ha incidit en què aquest nou contracte la millora del servei serà evident, tant per la modernització de la maquinària (donant preferència als vehicles menys contaminants i que facen menys soroll), per la inclusió del cinqué contenidor (només per a residus orgànics) i perquè canviarà la imatge de tot el parc de contenidors perquè estiguen més integrats i no dificulten la visibilitat o la mobilitat urbana.

La contracta incorpora la gestió integral de l'Ecoparc, un equip per a atacar abocaments incontrolats, la neteja específica dels serveis de les platges i la retirada de les algues i una millor definició de les temporades, ateses les necessitats extra que comporta ser un municipi turístic.

Però si alguna cosa ha destacat l'edil és l'equip específic per a educació ambiental, amb tres persones específicament dedicades a conscienciar als veïns que han d'assumir les seues obligacions en la correcta separació dels residus. “En els abocadors no deixaran entrar als camions si no està tot perfectament separat i és fonamental que tots facen la seua part i qui no, que siga sancionat” ha recalcat la regidora.

La responsable de Serveis ha posat com a exemple concret els punts verds, que vist com han sigut desvirtuats pels comportaments incívics, recuperaran la seua funció inicial. “Es van obrir per a donar servei al disseminat i amb la nova empresa buscarem la fórmula perquè cada casa tinga assignat el seu punt verd i aquest solo el puguen utilitzar els veïns d'aqueixa zona”.

Mata també ha apuntat que en aquesta licitació, la contractista estarà obligada a presentar la petjada de carboni en tot el seguiment del servei, un registre i càlcul de les emissions que generen que servirà per a anar reajustant el servei i reduir el seu impacte ambiental associat.

El plec s'ha debatut hui en ple després de ser treballat i explicat als grups municipals en tres comissions informatives.