L’Ajuntament de Xàbia ajudarà a la parròquia de Sant Bertomeu a buscar ajudes per a finançar la rehabilitació de l'església fortalesa

21 feb 2020

L'Ajuntament de Xàbia ha oferit al rector de l'església de Sant Bartolomé assessorament tècnic per a buscar ajudes econòmiques per a finançar el important projecte de restauració al qual està sotmetent-se l'edifici.

L'alcalde, José Chulvi, es va reunir fa uns dies amb el titular de la parròquia, Salvador Torrent, qui li va explicar la previsió de les obres que han començat aquesta mateixa setmana. Aquesta primera fase s'ha qualificat de “emergència” perquè servirà per a segellar les clivelles que provoquen humitats i goteres en el temple, la sagristia i la capella de comunió. Els treballs, que tenen un pressupost estimat de 500.000 euros, compten amb l'autorització de la direcció general de Patrimoni.

Tant l'alcalde com la regidora que s'encarrega de la gestió de subvencions, Montse Villaverde, han brindat a la parròquia tota la col·laboració per a estudiar les línies de subvenció en les quals puga encaixar aquest projecte, així com per a preparar la documentació necessària per a tramitar-les. Des dels Fons Europeus a la línia del 1’5% del pressupost que dedica el Ministeri de Foment per a projectes culturals.  També en totes les gestions o permisos que hagen de tramitar amb la direcció general de Patrimoni.

Des de la parròquia han avançat que estan preparant una presentació pública del projecte total de rehabilitació –que s'executaria en diverses fases condicionat a l'obtenció de fons- i que es realitzarà el mes de març (quan es concrete la data, l'Ajuntament farà difusió d'aquesta cita informativa).

Des del Consistori també han mostrat la seua predisposició a buscar la fórmula per a reactivar el conveni de col·laboració econòmica amb la parròquia amb el qual es compensava les despeses que puga originar la seua obertura per als diferents esdeveniments culturals que organitza l'Ajuntament o les agrupacions musicals locals.

L'església fortalesa de Sant Bertomeu és l'edifici més destacable del Centre Històric de Xàbia. Construïda del S.XIV al XVI i amb ampliacions en els s.XVIII i XIX, s'enquadra dins del gòtic isabelí. La seua importància i significació va fer que en 1931 fóra declarada Monument Artístic Nacional.