L'Ajuntament de Xàbia ha rebaixat més d'un 60% la factura per enllumenat públic en l'última dècada

30 ene 2020 Les polítiques d'eficiència energètica permeten al Consistori pagar menys a pesar que la xarxa pública continua creixent cada any

Les polítiques d'eficiència energètica comencen a donar resultats més que evidents en Xàbia. Un d'ells en la factura de l'enllumenat públic que continua baixant any rere any a pesar que cada any l'Ajuntament incrementa el nombre de lluminàries i de comptadors en assumir urbanitzacions o nous vials.

En 2018 es tenien subscrits 171 contractes i es va abonar a les empreses proveïdores d'energia elèctrica un total de 230.533 euros. I en 2019, l'àrea municipal de Serveis va subscriure 15 nous contractes (entre ells alguns que abasten una superfície considerable com els de la urbanització El Tosalet) i malgrat això va tornar a baixar la factura a 212.576 euros i l'energia total consumida de 1.669.665 Kwh a 1.556.336 Kwh –el que és equivalent a la despesa mitjana de 32 habitatges estàndard al nostre país.

L'estalvi és més significatiu si es compara un període major. En aquest sentit, en 2011 es gastava 549.000 euros, la qual cosa suposa un 61% més que la despesa actual. Des del departament de Serveis, que dirigeix la regidora Kika Mata, expliquen que darrere d'aquest estalvi hi ha molta faena tanta de revisió de contractes, d'ajustos de potència en els comptadors i de canvi de les lluminàries a tecnologia led.

A nivell mitjà s'ha reduït el cost mitjà per quadre elèctric en un 15% en l'últim any i fins a un 70% des de 2011.

Seguint amb aquesta política de buscar la màxima eficiència, enguany hi ha previstos diversos projectes. Un d'ells per valor de 37.000 euros, subvencionat per la Diputació d'Alacant, i que suposarà la renovació de les lluminàries en l'Avinguda del Port i l’illa de carrers que envolta el col·legi Arenal.

Una altra intervenció, aquesta vegada inclosa en el Pacte d'Alcaldes, millorarà l'enllumenat de la Guàrdia Park i carretera de la Guàrdia. A més, el propi Ajuntament impulsarà altres xicotetes intervencions d'aquest tipus.