L'Ajuntament de Xàbia xifra en 440.000 euros els danys causats per la borrasca “Gloria” en infraestructures públiques

28 ene 2020

L'Ajuntament de Xàbia ha realitzat una primera estimació econòmica dels danys causats pel temporal marítim i de vent que es va registrar la setmana passada. L'alcalde, José Chulvi, ha avançat que els primers càlculs quantifiquen en 440.000 euros els treballs de neteja i reparació necessaris per a recuperar la normalitat en infraestructures públiques.

D'ells, 235.000 són pels danys en passejos marítims i viari públic  -el pitjor aturat ha sigut el passeig David Ferrer de l'Arenal que té 145.000 euros en desperfectes- altres 156.635 euros corresponen a xarxes de servei com l'enllumenat, senyalització viària, mobiliari urbà arbrat o contenidors. I finalment, 48.500 euros als danys en edificis municipals, destacant els 20.500 a la Casa del Cable que seran assumits per l'assegurança.

Aquesta quantitat, no obstant això, és només una valoració inicial que podria canviar si es detecta algun mal estructural, ha matisat el responsable municipal.

Chulvi ha comparegut al costat de les regidores de Seguretat Ciutadana, Serveis,  Obres i gestió de projectes, per a repassar tota la gestió municipal de la borrasca “Gloria”; des de les mesures de prevenció que es van prendre davant les previsions a l'operatiu de resposta a l'emergència i els primers treballs de recuperació de la normalitat.

En aquest sentit, l'alcalde ha xifrat en 200 les incidències ateses des del diumenge 19 a les 15’35 hores que va començar el temporal de vent fins que es va desactivar l'emergència el dimarts 21.  Durant aquestes hores, la Policia Local va activar 64 agents (en els moments més durs del temporal va arribar a haver-hi 23 policies als carrers), als quals es va sumar Protecció Civil (que va mobilitzar  15 voluntaris el diumenge i 23 el dilluns), 12 voluntaris de Balcó a la Mar i 20 efectius del dispositiu especial de Creu Roja.

A part dels mitjans locals, es van mobilitzar dos equips de bombers forestals de la Generalitat i dotacions del parc de bombers del Consorci Provincial dels parcs de Dénia i Benissa. També Subdelegació del Govern va reforçar la presència de Guàrdia Civil amb agents d'altres casernes.

Quant al dispositiu de resposta a l'emergència, les brigades d'obres i serveis, així com les de parcs i jardins van doblegar els seus torns; Cespa va reforçar la seua plantilla amb 12 persones extra i el Consistori va contractar a tres empreses locals amb maquinària per a poder retirar els arrossegaments de pedres de passejos i carrers.

En un primer moment, el treball es va centrar en garantir seguretat (barrar zones danyades i retirar objectes perillosos), recuperar  l'accessibilitat en els vials (sobretot en el port que havia quedat tallat) i l'avinguda Mediterrani; després es va començar amb la neteja de passejos de l'Arenal, La Grava, Marina Española i La Caleta fins al punt que el divendres estava pràcticament tot obert i transitable. També el Palau d’Esports va reobrir el divendres després d'haver de tancar-se per la caiguda d'una placa de la coberta.

Des d'aquesta setmana, el treball s'ha ampliat a les platges: s'està garbellant i retirant algues, anivellant les platges i la desembocadura del riu Gorgos, reposant senyalització viària i revisant de l'arbratge.

 

“A Xàbia ja hi ha accessibilitat total”

“Volem llançar el missatge que una setmana després del temporal, a Xàbia hi ha accessibilitat total; que qui vinga es pot trobar algun desperfecte però en línies generals es pot gaudir tant de les infraestructures públiques com de l'hostaleria que també ha fet un gran esforç per a tornar a estar operativa en temps rècord”, ha recalcat l'alcalde, qui confia que a Semana Santa estiga tot al 100%.

Chulvi ha volgut agrair a tots els que han posat de la seua part en aquesta ràpida recuperació i també ha posat en valor la gran faena que s'ha fet a nivell administratiu: redacció de memòries valorades dels danys, d'informes i estudi dels decrets d'ajudes que va aprovar la setmana passada la Generalitat i el que està previst que aprove hui el Consell de Ministres per a veure a quines ajudes es pot acollir el municipi.

Finalment, l'alcalde ha suggerit que, davant la cada vegada major freqüència d'episodis d'emergència relacionats amb inclemències meteorològiques, les administracions han d'obrir un període de reflexió i planificar ja tenint en compte aquest panorama. “No és una qüestió que un Ajuntament puga fer només; és una situació que sobrepassa a l'administració municipal i que ha d'emprendre's  des de totes les administracions que tenen competències.