Les festes d'hivern dedicades a Sant Antoni i Sant Sebastià obrin el calendari festiu a Xàbia

10 ene 2020

Xàbia inicia el calendari festiu amb dues festes arrelades a la tradició; la dedicada a Sant Antoni, patró dels animals, i la de Sant Sebastià, patró de Xàbia.

Hui la regidora de Festes, Kika Mata, ha acompanyat a les comissions organitzadores per a presentar els programes d'actes previstos per als dos pròxims caps de setmana i ha agraït el seu esforç i dedicació per mantindre unes festes que enriqueixen l'agenda d'oci del municipi i són gaudides per tots.

Respecte a Sant Antoni, hi ha dos col·lectius darrere de la seua festa. D'una banda està la Penya La Burrera, que des de la seua fundació en 1986 impulsa una Fira i Porrat per als més xicotets i organitza en el passeig marítim una benedicció de mascotes el dia de Sant Antoni, 17 de gener i que enguany se celebra en divendres. Aqueix dia hi haurà cercavila per Duanes, missa solmene a les 12 hores i a continuació, processó fins al passeig de la Grava on el rector beneirà a totes les mascotes.

A la vesprada, s'oferirà una xocolatada a xiquets i xiquetes en el recinte de la fira que des de hui obri en l'Avinguda de Palmela amb atraccions. El dia del xiquet (amb preus populars) serà el 24 de gener.

També la festa de Sant Antoni reuneix el Centre d'Activitats Eqüestres de Xàbia, El Tirasset, que des de fa més de 20 anys impulsa la Cremà del Pi de Sant Antoni i una benedicció d'animals i cavalleries. Les seues activitats seran el cap de setmana del 18 i 19 de gener. El dissabte al migdia es realitzarà el trasllat del Pi des de la Plaça de la Constitució fins al carrer Sant Antoni, on a les 20 hores es viurà la cremà amenitzada per música i el repartiment de fruita seca i mistela per als assistents.

El diumenge començarà amb un esmorzar popular en la seu del Tirasset (carrer Sant Antoni) i a les 10 hores es concentraran tots els participants en la desfilada de carros i cavalleries que recorrerà el poble i el port. Sobre les 13 hores serà la benedicció d'animals i repartiment de panets beneïts en la plaça de la Constitució.

I després de Sant Antoni arriba Sant Sebastià, el patró de Xàbia. La festivitat més religiosa l'organitza la Comissió i els Majorals del 2020 i es concentra el dilluns 20 de gener. Hi haurà despertà, cercavila per a visitar les fornícules dedicades al patró i a les 20 hores, missa solemne.

La comissió també oferirà el dissabte 25 de gener un contacontes a la Casa de la Cultura i una discomòbil en la plaça de Baix quan acaben les actuacions taurines que organitza l'Associació Cultural Taurina.

Les vaquetes en el Centre Històric prenen tot el protagonisme al llarg del cap de setmana del 24 al 26 de gener, amb espectacles divendres a la vesprada i nit, dissabte al matí, vesprada i nit i diumenge de matí i vesprada. A més aquest últim dia hi haurà carretons per als més xicotets.

I dins del programa festiu s'inclou el Trofeu Ciclista Sant Sebastià Patró de Xàbia, que forma part de la Volta Ciclista a la Marina i es disputarà el diumenge 25 pel matí.