Troben en els fons marins del Portitxol de Xàbia una important col·lecció d'ancores d’entre 2.000 i 500 anys d'antiguitat

29 oct 2019 El Museu crearà rutes arqueològiques submarines en aquest punt de la badia

El Museu Soler Blasco ha donat a conèixer els resultats de les prospeccions submarines realitzades en la badia del Portitxol de Xàbia, un estudi que confirma que el port històric és un dels punts litorals més rics a nivell arqueològic de tota la Comunitat Valenciana.

L'arqueòleg municipal, Ximo Bolufer, ha estat acompanyat pels arqueòlegs Jordi Blazquez i Alejandro Pérez, els qui han fet una aproximació al material trobat en aquestes prospeccions, que abasta des de l'època fenícia a etapes modernes.

També han estat presents el cap primer Ángel Montero i el brigada Antonio García, del Grup Especial d'Activitats Subaqüàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil, clau per a evitar els espolis en aquesta mena de jaciments i que ha col·laborat activament en aquest estudi. I Roberto García, bussejador bon coneixedor d'aquests fons i que ha contribuït tant a la localitzar els vestigis com a fer una mica més difícil que foren saquejats per particulars.

Els arqueòlegs han qualificat aquest tram litoral com a “increïble i impressionant”, donada la concentració tant d'ancores (s'han datat 20 però s'han localitzat quasi 40) com d'altres materials ceràmics. També pel gran període cronològic que abasten –de 500 a 2.000 anys d'antiguitat- el que demostraria la importància de la badia del Portixol com a ancoratge al llarg de segles i que estava inclòs dins de les rutes comercials.

Entre el material més singular trobat, els arqueòlegs han destacat dos ancores d'època andalusina amb els braços invertits o un plat grec amb dibuixos en baix relleu.

Aquesta última peça i altres en risc de ser espoliades han sigut les úniques a ser extretes. I és que, com ha explicat el director del Museu, la intenció és crear una espècie de museu subaquàtic d'arqueologia, amb rutes de busseig per a difondre aquesta riquesa arqueològica en el seu context que és on cobra tot el seu sentit històric. Amb aquestes visites explicades també s'espera crear consciència de la importància de protegir-la dels espolis.

No obstant això, per a fer accessible el jaciment als quals no bussegen també es prepararà una recreació virtual de les peces que es podria mostrar en el propi museu.

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, ha assistit a la presentació i ha felicitat el Museu, a l'equip del projecte i a tots  col·laboradors, especialment al grup GEAS de la Guàrdia Civil.

Chulvi ha destacat que “quan recuperem la nostra història i el nostre passat, vam treballar pel nostre futur” i per això lloc en valor la necessitat d'estimar, estudiar i defensar el patrimoni.