Xàbia obrirà al públic el Dia de Tots els Sants la rehabilitada capella funerària del antic cementeri de Sant Joan

25 oct 2019 Des del dimarts 29 hi haurà servei gratuït d'autobús al camposanto

Els que visiten el pròxim 1 de novembre l'antic cementeri de Sant Joan de Xàbia tindran l'oportunitat de descobrir l'última intervenció que ha realitzat el departament de Cultura per a reforçar el valor patrimonial de la seua ermita funerària.

Baix la direcció del Museu Soler Blasco s'han instal·lat una col·lecció de plafons funeraris de ceràmica (originaris del segle XIX) que després de ser recuperats en la pròpia ermita i camposanto, formaven part dels fons museístics i van ser restaurats fa uns mesos.

La majoria d'ells s'han penjat en les parets de l'ermita però el de major grandària s'ha col·locat al costat d'una de les tombes, imitant així la posició original.

Amb aquesta última intervenció, des de Cultura es continua treballant per a adequar la capella de l'antic cementeri de Sant Joan com una espècie de museu funerari. En aquest lloc es va realitzar una excavació arqueològica en 2010 que va traure a la llum un important conjunt de 30 tombes d'inhumació, excavades en el sòl natural de gleva de manera més o menys rectangulars. Des d’aquell moment, l'Ajuntament ha impulsat intervencions de posada en valor: restaurat les portes, canviat els tancaments de les finestres, adequat el sector del paviment de taulells de fang originari que corresponia al panteó dels capellans, renovat la instal·lació elèctrica i muntat una passarel·la de fusta que permet visitar l'ermita i observar el conjunt de fosses excavades.

Ara, a més dels plafons funeraris, també s'ha instal·lat un sistema d'alarmes. De moment, l'ermita no pot estar oberta al públic diàriament però sí que serà visitable el Dia de Tots els Sants, la data de major afluència de visites a aquest recinte funerari, clausurat en 1988.

També de cara a aqueixa data, el departament de Serveis de Xàbia ha realitzat en les últimes setmanes treballs de manteniment i renovació de pintura en el cementeri municipal amb la intenció que present la millor imatge en les dates en les quals centenars de veïns visiten els camposantos per a honrar als seus afins ja morts.

Finalment, des de la regidoria de Transport recorden que, com cada any, posaran a la disposició dels veïns una línia d'autobús especial i gratuïta des dels nuclis urbans fins al cementeri municipal, situat a la Catarroja. Aquest servei estarà actiu des del 29 al 31 d'octubre, amb eixida des de l'Arenal a les 15, 16’30 i 18 hores, i volta a les 16, 17’30 i 19 hores.

El Dia de Tots els Sants, divendres 1 de novembre, es reforçarà la línia amb eixides a les 10, 11, 12, 13 i 16 hores des de l'Arenal i volta des del Cementeri a les 10’30, 11’30, 12’30, 14 7 18 hores. Les parades seran en el Canal de la Fontana, col·legi Port, Plaza Marina Alta, Fielato i Cementeri