Isabel Martí i l'associació Aspanion reben els premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia

09 oct 2019 L'alcalde reivindica un millor finançament autonòmic i la derogació de la Llei de Racionalització de l'Administració

L'Ajuntament de Xàbia ha celebrat el 9 d’Octubre com és la seua tradició des de fa pràcticament un quart de segle; amb un acte institucional en el qual a més de posar en valor la cultura, llengua i història valenciana es fa un reconeixement públic a les persones i col·lectius que prenen un paper actiu en la millora de la societat local.

L'acte, celebrat en el saló de plens, l'ha presentat Inés Domenech, reina de Fogueres, en representació de la joventut local i ha arrancat amb una exhibició de música i dansa tradicional popular.

Vicenta Torres ha sigut l'encarregada de presentar a l'associació ASPANION, guardonada amb el premi Vila de Xàbia a la solidaritat. El col·lectiu de famílies de xiquets i xiquetes amb càncer té una llarga trajectòria estatal però va ser fa tres anys quan es va assentar a Xàbia de la mà d'una família que va travessar aquesta difícil situació.

Des de llavors s'ha mobilitzat per a recaptar fons amb els quals donar suport psicològicament i cobrir necessitats bàsiques dels afectats i familiars, així com cooperar amb organismes d'àmbit social i sanitari que impulsen la investigació mèdica. El seu treball és ferm i discret, clau en moments molt complicats per a les persones.

Els assistents a l'acte han pogut veure unes imatges en les quals es dóna a conéixer la dimensió real de la tasca d’Aspanion abans que la presidenta del col·lectiu a nivell local, Madeleine Powell, haja recollit el distintiu de mans de l'alcalde, José Chulvi.

L'altra protagonista d'aquest lliurament de premis ha sigut Isabel Martí Chulià, mereixedora del guardó als Valors Cívics per la seua constant i entusiasta treball en pro de la recuperació del patrimoni cultural, en concret el relacionat amb la dansa, música tradicional i la indumentària valenciana.

Isabel, nascuda a Xàtiva però veïna de Xàbia durant més de 30 anys, ha sigut clau en la creació, evolució i gran activitat de difusió cultural que manté el Grup de Danses Portitxol. Balls com els de “nanos”, les Danses del Corpus o la Dansà al carrer Nou plasmen algunes de les tradicions recuperades baix el seu impuls i que hui són un orgull per al municipi.

L'encarregada de presentar a la guardonada ha sigut Empar Bolufer, qui ha desgranat algunes anècdotes que fan intuir la força i entusiasme de la premiada. Després s'ha pogut veure un audiovisual que repassa part de la trajectòria artística i vital d'Isabel Martí, qui ha recollit el seu premi de mans de l'alcalde i entre grans aplaudiments.

Per a tancar l'acte, José Chulvi ha felicitat  els dos premiats i pronunciat un discurs que ha posat en relleu valors comuns dels guardonats, com la valentia i la constància. També ha tingut un record per a una dona que en el seu moment també va rebre el Vila de Xàbia, l'escriptora i mestra Carme Miquel, que va morir al juny. “El seu exemple no deixarà d'acompanyar-nos”.

El responsable municipal ha repassat els principals reptes que afronten hui dia els Ajuntaments –que compleixen ara 40 anys- i en to reivindicatiu, ha exigit una revisió del finançament autonòmic i canvis legislatius urgents que facen recuperar a l'Administració local la seua autonomia.

“Els valencians ens sentim presoners d'una situació financera insuportable, sense oïdes a les nostres reivindicacions, sense els recursos que ens corresponen i sense un govern estable que pal·lie aquestes manques” ha lamentat el primer edil. També ha posat veu a la situació que travessen tots els ajuntaments amb la Llei de Racionalització de l'Administració “un absurd legislatiu que castiga als Ajuntaments a no poder gastar els seus propis diners, a no atendre com tocaria a les persones i a no prestar els serveis tan bé com podríem”.