Creu Roja torna a tancar la temporada de vigilància de les platges de Xàbia sense ofegats i amb una major conscienciació del banyista

04 oct 2019

L'equip de Creu Roja Xàbia que s'ha encarregat del servei de Prevenció, Vigilància, Salvament i Assistència en tot el litoral de Xàbia aquest estiu ha fet balanç després de finalitzar la temporada. Una campanya que tornen a tancar amb zero ofegats i amb bones sensacions en detectar una major conscienciació del banyista a l'hora d'evitar situacions de risc.

Els coordinadors del servei, Javier Server i Alberto Tenreiro, han detallat les dades més significatives de la temporada (del 1 de juny al 30 de setembre), en la qual s'han realitzat 2405 assistències sanitàries, la majoria per contusions o ferides lleus. Aquesta dada és considerablement menor que passats estius, en els quals s'aconseguien els 6.000 serveis. Tenint en compte aquesta dada i que pràcticament hi ha diàriament 3.000 persones a les platges del municipi, fa que els socorristes afirmen que les campanyes de prevenció i conscienciació comencen a donar resultats i els usuaris de la platja (i les empreses de turisme actiu) són cada vegada més conscients de la importància de seguir les indicacions dels quals vetlen per la seguretat col·lectiva i no córrer riscos innecessaris. També té el seu pes en la caiguda d'aquest recompte la baixa presència de meduses –i de les atencions per les seues picades- durant el passat estiu.

Un altre dels blocs importants és el de salvaments i rescats, que ascendeixen a 145. D'ells,  82 han sigut assistències a banyistes realitzades a la platja de l'Arenal i un total de 47 a banyistes que han patit problemes greus en l'aigua fora de l'horari de vigilància. Les altres 16 intervencions han necessitat embarcacions i vehicles de rescat i estan vinculades a lesions traumàtiques per la pràctica d'esports actius com el psicobloc (escalada per penya-segats), motos d'aigua, embarcacions, busseig i caiac. En aquest sentit, des de Creu Roja han posat en relleu que la majoria s'han produït zones no vigilades.

Quant als trasllats a centres sanitaris han ascendit a 79, i en matèria social s'han comptabilitzat 291 ajudes al bany adaptat o 27 menors extraviats, entre altres.

L'entitat ha afirmat que el seu personal està en contínua formació, especialment en matèria de rescats en roca (on es produeixen el 80% de les seues intervencions). A més, des que van començar a gestionar el servei (fa 13 anys) han incorporat sistemes d'acotació de corrents que han reduït intervencions en l'aigua; creat sistemes de prevenció i alerta en zones rocoses, conscienciat als usuaris i reduït així mateix el nombre de rescats per traumatismes en aquests punts. Altres avanços que han millorat la seua capacitat de resposta són la presència de desfibril·ladors en tots els llocs de socors i vehicles d'intervenció en platges.

Com a pròxims reptes, el col·lectiu està treballant en un projecte de sensibilització mediambiental sobre la importància de fondejar correctament o no tirar plàstics i burilles a les platges.

Tant l'actual regidor de Platges, Toni Miragall com qui ha tingut aquesta responsabilitat en els últims mesos, Kika Mata, han felicitat l'equip de Creu Roja pels resultats i sobretot, per la seua professionalitat i compromís amb la seguretat i la prevenció, que demostren no sols en el litoral i sinó en qualsevol situació d'emergència o necessitat social.

Els responsables municipals i els de l'entitat s'han emplaçat a treballar en els pròxims mesos de cara a actualitzar el pla de necessitats a les platges a la nova realitat i demanda, ja que després de Setmana Santa caduca la concessió d'aquest servei.