La fotografia protagonitza l'oferta cultural a Xàbia a partir d'aquest cap de setmana amb el Festival Ojos Rojos

13 sep 2019

Xàbia estrena aquest dissabte un de les trobades de fotografia més potents de la Comunitat. Arriba a la Marina Alta l'I Festival de fotografia espanyola i llatinoamericana “Ojos Rojos” organitzat per l'associació Artèria Urbana i ho fa amb una bateria d'exposicions de grans referents d'aquesta disciplina artística i dues interessants xarrades sobre temàtiques de plena actualitat en el món de la fotografia.

Els impulsors del festival, Mili Sánchez i Mike Steel, han presentat hui al costat del regidor de Cultura, Quico Moragues, el programa d'aquesta finalitat de setmana. Aquest dissabte 14 a partir de les 12 hores i a la Casa de Cultura hi haurà dos col·loquis; un sobre l'auge del fotollibre a càrrec de Juan Pedro Font de Mora, propietari de Railowsky -la llegendària llibreria valenciana especialitzada en fotografia. El segon (13 hores) serà sobre el moment que travessa la fotografia de carrer i estarà dirigit pel mestre madrileny Luis Baylón.

A la vesprada les exposicions prenen el protagonisme de la mà d'una llegenda de la talla de Tina Modotti, l'obra de la qual es podrà veure a partir de les 18’30 hores en el Museu Soler Blasco. Les fotografies, comisariades per la seua biògrafa Margaret Hooks,  acostaran a l'espectador a una dona mítica pel seu activisme social i per ser precursora del fotoperiodisme al Mèxic dels anys de Frida Kahlo i Diego Rivera. “És una sort i privilegi tindre a Xàbia una exposició d'un altíssim nivell, que bé podria estar en el Moma de Nova York” han destacat des de l'organització.

El programa continua amb el projecte de dos fotògrafs locals: Francisco Catalá i José H. Melero que mostraran a partir de les 19’30 hores en el Cactus Club & Shop (carrer Sor Maria Gallart) la seua “Incerta Correspondència”, exposició que resumeix una especial relació epistolar fotogràfica mantinguda durant un any.

Finalment, a les 20’30 hores, obrirà una mostra col·lectiva en Ca Lambert que reuneix quatre propostes. Des de la potent col·lecció de la Fundació Railowsky –amb obres d'artistes tan importants com Chema Madoz, Ramón Masats o Joan Colóm-, a la sèrie “Plástics” del fotògraf local Pepe Sart, una selecció de Pierre-Yves Marzin i la revisió d'obres de grans mestres que proposa Eugenio Vizuete.

El Festival es reprèn el diumenge a les 13 hores amb la inauguració de dues exposicions a la Casa del Cable: Madrid en plata, un treball inèdit i nou de Luis Baylón i Laamb, la sèrie sobre lluita senegalesa que signa Mike Steel.

Tanca el programa d'aquesta finalitat de setmana la mostra “Atles Fotogràfic” que ens acosta el Sao Paulo vist pel premiat fotoperiodista brasiler Tuca Vieira. Aquesta exposició obrirà a les 19 hores a la Casa de Cultura de Pedreguer.

Tant els organitzadors com el regidor de Cultura, Quico Moragues, han convidat a tots els aficionats a la fotografia a participar del festival Ojos Rojos, un fòrum que a més de les exposicions en diferents municipis de la comarca inclou col·loquis i interessants tallers –de fotografia estenopeica o fotografia per a Telèfons intel·ligents- un mercat ambulant fotogràfic, una ruta de fototapes i el Ral·li Fotogràfic que organitza l'Agrupació Fotogràfica de Xàbia.

Com han avançat els seus impulsors, aquest nou festival arriba amb vocació de continuïtat i disposat a enriquir l'oferta cultural de la comarca en convertir-se en un esdeveniment de referència que enganxe als aficionats i professionals de la fotografia.