Isabel Martí i Aspanion, proposats per als Premis d’Octubre Vila de Xàbia 2019

08 ago 2019

L'Ajuntament de Xàbia ratificarà en el pròxim ple la proposta dels Premis 9 d’Octubre Vila de Xàbia 2019 acordada per unanimitat de tots els partits en l'última comissió de Cultura.

La guardonada d'enguany en l'apartat de Valors Cívics és Isabel Martí Chulià, una dona que ha dedicat un ingent esforç a la recuperació de les danses tradicionals valencianes i tot el patrimoni cultural i artístic que les envolta.

Martí, nascuda a Xàtiva i va arribar a Xàbia fa més de 30 anys per a revolucionar el llavors anomenat grup de “Cors i Danses” amb els seus coneixements i l'entusiasme i dedicació que la caracteritzen. Aquests nous aires van despertar l'interés de joves i majors que van acabar fundant el Grup de Danses Portitxol.

Des d'aquest fòrum va aconseguir desplegar una intensa activitat de recuperació del llegat tradicional en totes les seues manifestacions: vestimenta, ventalls, adreços...i sobretot, liderar des del grup de danses  la revitalització de moltes tradicions; des del ball de Gegants, els dansetes del Corpus, els dansaes de carrer o altres exemples que són hui admirats per les persones foranies i un orgull per a Xàbia.

El quant al premi a la Solidaritat es proposa a l'associació ASPANION de famílies amb xiquets i xiquetes amb càncer, una organització amb llarga trajectòria estatal i que des de fa 3 anys té també presència a Xàbia. Des de llavors ha desenvolupat diverses accions benèfiques per a poder donar suport a les famílies amb fills i filles malaltes a afrontar una situació dolorosa i exigent per a la qual ningú està preparat.

L'associació ofereix suport psicològic als afectats i familiars, coopera amb organismes d'àmbit social i sanitari, així com del món del voluntariat. I també duu a terme una important tasca d'obtenció de fons econòmics per a cobrir algunes necessitats bàsiques de les famílies afectades.