Xàbia se suma a la xarxa de “Comunitats Blaves” en la seua defensa de l'aigua com be públic

26 mar 2019 Amjasa involucra als escolars en la seua campanya per a promocionar el consum d'aigua de l'aixeta

Xàbia s'ha convertit en el primer municipi valencià a sumar-se al moviment internacional “Comunitats Blaves” plasmant així el seu compromís a treballar per la defensa de l'aigua com un ben públic i un dret humà.

Aquesta xarxa va nàixer a Canadà i s'ha estès per ciutats de tot el món com Berlín o París. La seua coordinadora internacional, Meera Karunananthan, va lliurar ahir el títol acreditatiu a l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i va explicar alguns dels objectius d'aquest moviment i dels seus col·laboradors, com són impulsar l'accés a l'aigua i al sanejament com a drets humans, desenvolupar compromisos per a mantenir els seus serveis d'aigua i sanejament públics, a més de promoure l'aigua de l'aixeta en les instal·lacions i esdeveniments municipals.

L'acte va comptar amb el suport d'un altre organisme que treballa en la mateixa línia: l'Associació Espanyola d'Operadors Públics de Proveïment i Sanejament (Aeopas), amb el qual l'empresa municipal d'aigües de Xàbia- Amjasa- col·labora fa mesos amb campanyes com “Més aixeta i menys plàstic”.

Precisament ahir, dins d'aquesta estratègia per a fomentar el consum d'aigua de l'aixeta, Amjasa va presentar dos projectes vinculats als escolars del municipi. D'una banda es va mostrar el disseny que han preparat els diferents col·legis (i que s'ha canalitzat a través del Consell dels Xiquets) per a les cantimplores que els regalarà l'empresa municipal perquè puguen emplenar-les de l'aixeta i descarten l'embotellada que genera residus plàstics.

I també es va poder conèixer el resultat de l'estudi realitzat per un grup d'escolars de 6º de Primària del col·legi públic Vicente Tena sobre les fonts públiques i com recuperar el seu ús. Els estudiants van explicar la metodologia utilitzada - una enquesta entre 320 alumnes de 5º i 6º de totes les escoles del municipi, un mapa amb totes les fonts en ús, les desbaratades i les que haurien de crear-se- i les seues conclusions.

La seua proposta passa per recuperar les ja existents i instal·lar noves en tots els parcs de jocs i en zones com l'Arenal, a més de promocionar la qualitat i sabor de l'aigua entre els consumidors.

Aquest estudi ho presentaran la setmana vinent a Ciudad Real com a part del projecte pedagògic internacional Nós Propomos, la filosofia del qual és implicar als escolars en els problemes municipals i que proposen idees per a millorar el poble en el qual viuen.