Xàbia vol conscienciar als veïns que és la seua responsabilitat netejar la caca i pipí de les seues mascotes dels espais públics

11 ene 2019 Dins de la campanya “Sense excuses” l'Ajuntament repartirà 1.000 botelles portàtils per a facilitar que es ruixe amb aigua les zones orinades

El departament de Serveis de Xàbia ha presentat hui una nova campanya de conscienciació per als veïns i veïnes que tenen mascotes en el municipi amb el repte de convèncer-los que “no hi ha excusa” i que és cosa seua netejar el pipi i caca que deixen els seus gossos en els espais públics.

La regidora responsable, Kika Mata, ha parlat de la problemàtica que suposen ja no només les deposicions de gos als carrers sinó també els orins, alguna cosa que és més complicat evitar però que provoca l'oxidació de papereres, fanals, contenidors o bancs, així com olors, insalubritat i una imatge pèssima de cantonades i façanes. Per això, assenyala Mata, és necessari apel·lar una vegada més a la responsabilitat col·lectiva i que els propietaris s'impliquen i almenys tiren aigua mesclada amb vinagre, amoníac o lleixiu allà on les seues mascotes hagen fet pipí.

Com a intent d'obrir camí, l'Ajuntament repartirà 1.000 botelles portàtils, plegables i amb un mosquetó especialment pensat per a enganxar-les en el corretjam del gos i així facilitar aquesta tasca de neteja i desinfecció. Estaran disponibles en les oficines de Turisme i també es portaran als col·legis.

A més s'han imprès cartells de la campanya en els quals es recorda la responsabilitat dels propietaris de les mascotes i que hi ha sancions de fins a 750 euros per no fer-ho.

“Estem gastant molts recursos en la neteja dels espais públics perquè el comportament incívic d'alguns ho faça malbé” ha apuntat la regidora, que ha fet una crida a implicar-se en aquest assumpte.

Mata ha avançat que el seu departament està habilitant un nou parc caní al Parc Montaner, seguint el model del ja existent en un espai del carrer Garcilaso de la Vega i que està donant tan bon resultat. “És una zona a la qual ja passejaran mascotes i el pipican s'ha quedat xicotet pel que hem pensat donar-los un nou espai per al seu ús exclusiu en el qual hi ha bancs i llum i ara realitzarem un clos especial (amb portes dobles)” ha explicat l'edil.

L'alcalde, José Chulvi, ha agraït la implicació d'associacions com Rama o Apasa en totes aquestes campanyes de conscienciació, al mateix temps que ha assenyalat que a Xàbia hi ha moltíssima gent amb mascotes –el cens estimat és d'uns 10.000 gossos- i “la majoria és responsable, per la qual cosa no és just que per culpa d'uns pocs es deteriore la seua imatge i la pública”. Chulvi ha insistit que cal gaudir de la companyia de les mascotes “però sempre respectant als altres”.

Finalment el responsable municipal ha confirmat el gran esforç que fa l'Ajuntament per a tindre el poble net i la sensibilitat amb aquest tema, amb inversions com el segon parc caní. Ara queda que els veïns corresponguen a aquest treball i posen també de la seua part per a acabar amb aquesta problemàtica que afecta a tots.