El programa Radars de Xàbia detecta en el seu primer any 78 casos de persones majors en risc d'aïllament

19 dic 2018 Aquest projecte comunitari desplegarà en 2019 la seua plataforma de seguiment telefònic i anima a sumar-se com a voluntariat

El departament de Serveis Socials de Xàbia ha fet balanç del primer any del projecte comunitari Radars, pensat per a reduir la soledat no desitjada i el risc d'aïllament en persones majors que viuen soles o que manquen de suport familiar.

La primera fase d'aquest pla, que compta amb la implicació de diferents sectors i agents col·laboradors, ha sigut la localització de majors vulnerables. En total s'han detectat 78, la gran majoria d'origen britànic, i en menor mesura, alemanys. També, encara que de forma més minoritària, hi ha d'origen francés, belga i espanyol.

Les deteccions s'han realitzat principalment a través de la  Policia Local, Centre Salut i Creu Roja, encara que també hi ha casos que han sigut notificats a nivell particular de ciutadans i veïns pròxims als usuaris, aconseguint un dels objectius principals del programa que és “potenciar la coresponsabilitat entre administració pública i la societat civil”, explica la regidora Pepa Gisbert.

Gisbert recorda que la filosofia d'aquest projecte és conscienciar a tota la societat a actuar com a radar davant aquesta problemàtica: estant atents davant qualsevol canvi de rutina, comportament o aspecte, que puga indicar que algú necessita algun tipus d'ajuda.

Respecte als 78 casos localitzats, Serveis Socials els ha valorats de forma individualitzada i incorporat a cadascun al programes més adequats: des del servei d'ajuda a domicili, teleassistència, menjars a casa, llei de Dependència, ajudes econòmiques i individualitzades, a més d'oferir-los suport socioeducatiu, voluntariat i acompanyament, seguiment a través del propi projecte Radars o ajuda en la gestió de documentació per a altres recursos socials. En tot aquest procés, l'àrea municipal s'ha coordinat amb el Centre de Salut i els serveis sanitaris.

Un dels principals objectius d'aquest programa per a 2019 és posar en marxa tots els serveis vinculats al voluntariat, com la plataforma de seguiment telefònic. Per a això, demanen a les persones “que tinguen una mirada sensible i respectuosa cap a la gent gran” que se sumen i contribuïsquen així a fer la vida més agradable i fàcil als altres. Per a ampliar informació poden escriure a radarseniors@xabia.es,  contactar a través del telèfon 96.579.41.42 o acudir personalment al Departament de Serveis Socials amb cita prèvia.

Radars es va activar fa un any com a resposta a l'envelliment de la població en el municipi de Xàbia, ja que cada vegada són més les persones majors que viuen soles o aïllades, amb dificultats, o que no compten amb xarxes de suport.

Les dues principals dificultats d'aquest programa són a nivell geogràfic -a Xàbia la població està molt disseminada, dificultant el contacte entre els uns i els altres, molts d'ells viuen en zones residencials de xalets, localitzats en zones de platja, muntanya, urbanitzacions- i amb l'idioma. I és que moltes de les persones majors són d'origen estranger i no parlen espanyol, interactuen en xicotets grups de la mateixa nacionalitat i tenen poc contacte amb els recursos socials i públics de la zona, augmentant així el risc d'aïllament i soledat. Aquestes persones tampoc tenen moltes xarxes de suports, ja que generalment la família extensa resideix a l'estranger.