Xàbia compra sistemes de defensa contra incendis portàtils i dissenya un pla d'intervenció municipal davant el foc

18 dic 2018 El municipi també compra un vehicle de primera intervenció per a protecció civil i farà treball forestal preventiu en Cansalades Rebaldí

L'Ajuntament de Xàbia continua centrant els seus esforços a reduir el risc d'incendis forestals i a estar el millor preparats per a afrontar qualsevol emergència relacionada amb el foc. Aquesta setmana, la junta de govern va autoritzar la compra per 21.895 euros d'una bateria de 12 sistemes de defensa portàtils Sideinfo, una espècie d’aspersors que es munten ràpidament en una zona que past de les flames per a reduir l'impacte del foc i poder actuar a distància, sense la presència física del personal d'extinció.

El sistema es proveeix de l'aigua de piscines o bassa, per la qual cosa és especialment adequat per a zones d'interfície urbana forestal, el punt més complex dels incendis forestals. També per a incendis de combustió lenta, com pot ser el d'un abocador.

Tal com expliquen des del departament de Seguretat Ciutadana i Emergències, que dirigeix Pepa Gisbert, en breu es farà una jornada de formació perquè els voluntaris de Protecció Civil aprenguen a instal·lar-los.

No és l'única inversió en matèria de seguretat forestal a Xàbia, ja que l'Ajuntament ha decidit emprar una subvenció de 128.000 que ofereix la Diputació per a inversions “financerament sostenibles” en la compra d'un vehicle lleuger de primera intervenció per a Protecció Civil i contractar treballs de neteja forestal preventiva (clareig i realització de tallafocs) en la muntanya pública de la zona de Cansalades Rebaldí. Aquest pla provincial d'ajudes està previst que s'aprove demà.

La que sí que està ja autoritzada és una subvenció de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient per a ajuntaments que realitzen plans de prevenció d'incendis. Com Xàbia ja té llest aquest document, invertirà l'ajuda autonòmica de 9.000 euros a complir la primera mesura d'aquest: la redacció d'un pla d'intervenció municipal davant incendis, que marque els protocols d'actuació i les vies d'evacuació o mesures de protecció a la població, entre altres. Aquesta eina es complementarà amb la realització d'un simulacre en una urbanització encara per determinar.

L'alcalde, José Chulvi, ha estat treballant en aquesta planificació amb l'Intendent de Policia Local, José Antonio Monfort. Tot ha d'estar llest abans del 30 de maig perquè quan comence el risc d'incendis, Xàbia tinga ja operatives tota la planificació i mitjans.

Chulvi ha assenyalat que amb aquestes noves accions, el govern local demostra que els incendis i la seguretat de les persones són una de les seues grans preocupacions i que ja són diversos anys invertint en aquesta matèria.

El primer edil ha afegit que, com aconsellen els experts, “Xàbia apaga incendis a l'hivern”, és a dir, que en les èpoques de risc baix “no es baixa la guàrdia i se centren els esforços en la preparació i prevenció” i ha aprofitat per a posar en valor el gran treball que està realitzant la regidora Pepa Gisbert i el paper imprescindible de col·laboració amb els mitjans públics que brinden els cossos voluntaris com a Protecció Civil Xàbia.

És per això, que el Consistori, en la mesura de les seues possibilitats, millora les seues dotacions amb donacions de material o equips d'autodefensa.