La història de superació de Mayte Minaya protagonitza el Dia Internacional de les Muntanyes a Xàbia

12 dic 2018

Xàbia va ser ahir la seu de l'acte commemoratiu pel Dia Internacional de les Muntanyes impulsat pel col·lectiu We Love Mountains i que enguany ha servit per a reivindicar l'accessibilitat de les muntanyes i posar sobre la taula histories de superació com la de Mayte Minaya.

Aquesta alpinista i enginyera de muntanyes va quedar cega als 34 anys, a més de patir una malaltia degenerativa. No obstant, açò no ha impedit que seguisca pujant pics i marcant-se reptes esportius com el qual se li va proposar des de la Marina Alta: aconseguir el cim de l'emblemàtic Montgó.

En l'acte, celebrat en la Casa de Cultura, es va presentar l'espot preparat per Santi Thevenet sobre aquest repte (https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ikp1ich_7ma), en el qual també van participar el tennista local David Ferrer, un equip especialitzat de l'ONCE i gent del Centre Excursionista. L'audiovisual, en el qual es veu a l'alpinista ascendir aferrada a una barra que sostenen els dues guies que la flanquegen, té missatge: reivindicar l'accessibilitat de les persones amb algun tipus de discapacitat als espais naturals. I és que, com va destacar Minaya, en situacions com la seua, en les quals pateix crisi per la seua malaltia, “tenir la possibilitat de fer aquestes coses i posar-te un objectiu t'impulsa a lluitar”. Aquest cas és un exemple. “Quan em van proposar aquest repte em trobava en una recaiguda i em vaig posar com a propòsit curar-me per a pujar al Montgó”. Perquè, com ella mateixa va explicar, quan puja a un cim no solament gaudeix de l'aire, de tocar les pedres o de la companyia, sinó que és una injecció d'optimisme: “Quan baixes et menges el món».

L'esperit lluitador d'aquesta dona va impactar a tots, entre ells al tennista d'elit David Ferrer. “En el video ens han comparat però jo crec que no hi ha comparació. Jo puc ser un model a seguir com a esportista però tu ho eres com a persona” li va dir.

L'acte, que va explicar com a mestre de cerimònia amb el coordinador del Dia Internacional de les Muntanyes, Jesús Reina, ho va tancar l'alcalde, José Chulvi, qui va lliurar unes plaques de record als dos protagonistes i va felicitar especialment a Mayte Minaya: “La teua pujada al Montgó representa molt més que un fet esportiu. És un espill en el qual qualsevol desitjaria mirar-se per a aprendre dels teus valors i de la teua energia”.