Xàbia recupera la figura d'Asunción Cruañes, una de les 27 “mares” de la Constitució del 78 i pionera en l’activisme per la Igualtat

16 nov 2018 L'Ajuntament presenta la programació especial per a commemorar el Dia Internacional en contra de la violència cap a les dones

La regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Xàbia mostra un any més el seu compromís amb l'educació igualitària i la lluita contra la violència masclista amb una programació especial que s'emmarca en el Dia Internacional en contra de la violència cap a les dones.

La regidora responsable, Montse Villaverde, ha presentat hui la campanya “la veu de totes”, un lema que vol transmetre a les dones la importància de fer sentir la seua veu quan siguen víctimes de qualsevol discriminació, situació d'assetjament o de violència. “Volem que sàpien que l'Ajuntament estarà amb elles, donant-los suport i ajudant-les si han de denunciar”, ha deixat clar l'edil.

Dins d'aquestes veus, l'Ajuntament ha volgut amplificar la d'un col·lectiu silenciat per la història: les “mares” de la Constitució de 1978, que ara compleix 40 anys. Són les 27 dones diputades que van participar junt amb els 500 diputats homes en les Corts Constituents i que a Xàbia van estar representades per Asunción Cruañes Molina, nascuda en el municipi en 1925 i que a més se ser Diputada des de 1977 a 1989 va ser una gran activista pel feminisme i els drets de la dona.

És per açò, que Cruañes tindrà un espai destacat dins de la programació d'Igualtat amb l'edició d'un llibre biogràfic que ha preparat l'Ajuntament en el qual, de manera didàctica (es pretén que servisca de material de treball en els centres educatius de Xàbia) es recupera la seua personalitat i assoliments.

“Asunción Cruañes, busca la pau i la igualtat” (Edicions 69) ha sigut escrit per Pepa Guardiola, qui a mes la va conèixer personalment, i compta amb il·lustracions de Pau Cruanyes.

El llibre es presentarà en públic el divendres 30 de novembre, a les 20 hores en la Casa de la Cultura.

Però la programació al voltant del Dia Internacional contra la violència de gènere té nombroses cites abans d'aqueix dia, a més d'una important activitat en les aules amb els tallers de coeducació en col·legis i instituts que es desenvoluparan a partir del dilluns 19.

També es manté la campanya de vacunació contra la violència de gènere (el dijous dia 22 pel matí en les places Constitució i Marina Alta) i l'acte institucional que acull cada any l'Ajuntament (enguany serà el divendres 23 a les 12 hores).

El dissabte 24 de novembre hi haurà una jornada de “micro obert” per a joves en la plaça Constitució i a la vesprada, a les 20 hores, es representarà l'obra teatral “La vida no…Quins nervis!” en la Casa de Cultura.

El dilluns 26 es lliuraran els premis del tercer concurs audiovisual  “Jo trie estimar sense violència de Gènere”, adreçat a tots els centres educatius de Xàbia i el dijous 29, a les 18 hores en el Centre Social, hi haurà un taller impartit per la UNED titulat “violència sexual i abús emocional”.

El divendres 30 (a les 20 hores en la Casa de Cultura) es presentarà el llibre sobre Asunción Cruañes i el dimarts 4 de desembre es tancarà la programació amb una xarrada relacionada amb el paper de la dona en la Constitució. Serà a les 19 hores en la Biblioteca Municipal del poble.

La regidora d'Igualtat ha aprofitat per a recordar els serveis d'assessorament i suport jurídic, social i psicològic que les dones poden trobar en el Centre Social, a més de la unitat específica UAPS de la Policia Local.