Amjasa enceta una campanya per a aconseguir que a Xàbia es bega més aigua de l'aixeta

06 nov 2018 “Més aixeta i menys plàstic” reflecteix els beneficis de proveir-se de l'aigua que produeix la dessaladora en qualitat, comoditat i costos ecològics

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia, Amjasa, vol convèncer a la població que la seua aigua dessalada, és perfectament apta per a beure-la. Tant per sabor com per qualitat, ja que està exhaustivament controlada al llarg de tot el sistema de captació i distribució.

Per açò, l'empresa s'ha engegat per a posar-la en valor i promoure el seu consum a través d'una campanya de conscienciació que es va presentar anit en l’Observatori de l’Aigua, l'òrgan de participació ciutadana amb el qual es discuteixen les polítiques hídriques del municipi.

“Més aixeta i menys plàstic” defensa a més que beure de l'aixeta és còmode, econòmic i un model de proveïment ecològic “que no necessita consumir combustibles fòssils ni generar envasos que incrementen la contaminació creuada i els residus sòlids urbans”.

Com a primer ganxo es distribuiran gratuïtament entre la població 2.000 botelles de vidre amb la imatge de la campanya (pròximament s'anunciaran els dies en els quals es repartiran) i es tornarà a posar en servei les fonts públiques. També s'implicarà als col·legis i instituts amb sessions de treball en els centres i convocant un concurs per a dissenyar la imatge que després es veurà en unes cantimplores de metall que se'ls repartiran.

El següent pas serà tractar d'involucrar a l'hostaleria local perquè servisca gratuïtament aigua de l'aixeta als seus clients (es barreja facilitar-los algun tipus de pitxer també retolat) i a les empreses amb major nombre de treballadors perquè promoguen que també es bega de l'aixeta amb la instal·lació de dispensadores com els que té la pròpia Amjasa en les seues oficines.

En la sessió de lObservatori de l’Aigua, presidida per l'alcalde, José Chulvi, també es va comentar una altra campanya en la qual s'està treballant per a posar en valor els jardins mediterranis que precisen menys reg. Perquè Amjasa vol deixar clar que l'aigua és un ben escàs i preuat i per tant el seu ús racional i principal deu ser el consum humà i no el manteniment de jardins exigents, sobretot en temps de sequera.

Des d’Amjasa es treballa en diversos eixos perquè el reg no es convertisca en una complicació en temps d'escassetat hídrica. Al mateix temps que es treballa en el projecte de reutilització d'aigües depurades, se segueix apostant per la conscienciació es preparant un taller per a jardiners i particulars sobre jardineria mediterrània sostenible, basada en espècies autòctones que requereixen una menor quantitat d'aigua.

En la jornada es donaran consells senzills i es podrà comprovar que amb aquest model també es pot tenir un jardí verd, bonic i amb flors tot l'any i per a açò es coneixerà l'exemple del jardí de l’Albarda (a Pedreguer) i casos d'èxit com el de l'empresa local Jardí Sostenible.