El pont de novembre s'impregna amb el terror i misteri del festival Xàbia Negra

19 oct 2018 El certamen cultural reuneix una important oferta de cinema, fotografia i literatura de gènere negre del 2 al 4 de novembre

Xàbia ha presentat hui la tercera edició de “Xàbia Negra”, un festival cultural i multidisciplinari- aglutina cinema, fotografia i literatura - que es consolida com a referent del gènere negre en la Comunitat Valenciana.

L'alcalde i responsable de Turisme, José Chulvi, ha posat en relleu la importància d'aquest esdeveniment (que se celebra del divendres 2 al diumenge 4 de novembre) dins de la potent oferta cultural que manté la vila tot l'any. “Ens agrada que a Xàbia passen coses, ser un poble viu on la gent amb talent i curiositat tinga espais de trobada”, ha manifestat el primer edil.

I és que a Xàbia Negra, a més de l'Ajuntament, s'impliquen col·lectius com l’Agrupació Fotogràfica de Xàbia, l'escola de cinema Riurau i el grup de teatre Garum, a més dels Instituts de secundària, les llibreries o les associacions de comerç de Duanes i el Centre Històric. Són els que s'encarreguen dels concursos associats,  que enguany han tingut una gran acollida com demostra que s'hagen rebut 324 fotografies i 88 curtmetratges –tots amb un nivell altíssim- i també relats de molta qualitat que han generat debats entre el jurat fins a última hora.

Chulvi també ha destacat el retorn del festival, tant turístic pel nombre creixent d'aficionats al gènere negre que passen a Xàbia el primer cap de setmana de novembre atrets per ell, com pel seu impacte en revistes especialitzades i l'interés d'autors de primer nivell per a assistir.

En aquest sentit, el regidor de Cultura, Quico Moragues, ha desgranat la proposta d'enguany, amb exposicions, fira del llibre, taules redones d'autors, conferències, projeccions, una ruta teatralitzada i la gala final.

En la part literària repeteixen els clàssics del Xàbia Negra, com el tàndem Vicente Garrido i Nieves Abarca (presentaran en exclusiva la seua nova novel·la), i Toni Hill i se suma un dels escriptors més importants del gènere a Espanya: Carlos Zanón. També comptarà amb Pere Cervantes, guanyador del premi de novel·la de la Diputació de Castelló i amb l'historiador Vicent Baydal, qui repassarà els crims valencians més sonats. I un any més, participaran quatre escriptors en llengua anglesa, gràcies a l'agermanament amb el festival Bloody Scotland. Son Gordon Brown, Lin Anderson, Graem Macrae i Abir Mukherjee.

En cinema, assistirà el guanyador del concurs d'enguany: Iago de Soto, autor del curtmetratge La Guarida, qui farà una ponència al cinema Jayan el dissabte 3. A més en aquesta sala es podran veure els magnífics curts finalistes i dos grans clàssics del gènere

Aquest mateix dissabte, una ruta teatralitzada pel Centre Històric recrearà el truculent “Atac de 1812” patit a Xàbia i en la plaça Maruja Varó de Duanes el grup Soulomònics versionarà temes del repertori negre del cinema.

El diumenge serà la gala final en el Jayán, amb el lliurament de premis i amb una actuació del grup Garum Teatre que ha preparat una versió de la història de la Criminala com mai s'havia comptat!

Altres activitats vinculades al festival són l'exposició sobre Pepe Carvalho i el detectiu Vazquez Montalbán en el Museu Soler Blasco o la fira comarcal del llibre que s'instal·larà al carrer major el dissabte al matí i en què signaran tots els autors del festival.