El Museu de Xàbia restaura deu plafons funeraris originaris de l'antic cementeri de Sant Joan

24 sep 2018

El Museu Soler Blasco de Xàbia segueix treballant per a adequar i fer visitable la capella de l'antic cementeri de Sant Joan, un espai en el qual es va realitzar una excavació arqueològica en 2010 i en el que s'estan duent a terme diferents intervencions per a recuperar el seu patrimoni de cara a convertir-ho en una espècie de museu funerari.

Des de 2012 s'ha restaurat les portes, canviant els tancaments de les finestres, adequat el sector del paviment de taulells de fang originari que corresponia al panteó dels capellans i recentment s'ha renovat la instal·lació elèctrica i muntat una passarel·la de fusta que permet visitar l'ermita i observar el conjunt de fosses excavades.

Seguint amb aquest projecte de posada en valor, ara el Museu de Xàbia ha restaurat i muntat un conjunt de 10 plafons funeraris de ceràmica, que van ser recuperats en la pròpia ermita i altres espais del cementeri. Els treballs, que ha realitzat la restauradora Maite Gay,  disposaven de la corresponent autorització de la Direcció general de Patrimoni i per a la seua realització s'ha demanat una subvenció a la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Els plafons funeraris, originaris del segle XIX, presentaven alguns problemes de conservació com per exemple la presència de sals inclosa en la pasta ceràmica que feien perillar l'esmalt, que s'havia escatat en alguns punts, sobretot en les vores, així com la pèrdua total o parcial d'alguns taulells.

Les intervencions per a la seua recuperació han consistit en  l'eliminació de sals amb banys d'aigua destil·lada, restitució de peces, adhesió de fragments, reintegració cromàtica de les llacunes i muntatge en un suport inert  emmarcat amb un perfil d'alumini.