Xàbia celebra el 9 d’Octubre amb una intensa programació cultural i el lliurament dels premis Vila de Xàbia

17 sep 2018 Cultura inclou en els actes commemoratius la inauguració i presentació pública de l’ Arxiu Municipal

Com cada any, l'Ajuntament de Xàbia es bolca amb la commemoració del 9 d’Octubre i prepara una intensa programació cultural. Quinze dies en els quals es pot gaudir dels balls més arrelats a la tradició, presentacions literàries, música, teatre, conferències i l'acte institucional de lliurament dels premis Vila de Xàbia a la Solidaritat i els Valors Cívics.

El regidor de Cultura, Quico Moragues, ha detallat aquest programa que començarà el divendres 28 de setembre amb la cinquena edició dels Tradidanses, el festival que impulsa el Grup de Danses Portitxol i que enguany té com a plat principal la mostra de boleros riberencs prevista la nit del dissabte 29 a les 22 hores en la plaça de l'església.

Els més xicotets també tenen un espai en aquesta programació de la mà del departament de Normalització Lingüística, que des de l'1 d'octubre visitarà tots els col·legis per a portar a les aules de tercer de primària el contacontes “Avis”.

El dimarts 2, a les 20 hores i en la Biblioteca de Duanes, tindrà lloc la presentació del llibre “Nou viatge pel País Valencià” dels economistes Nèstor Novell i Josep Sorribes, mentre que el dimecres 3, a les 20’30 hores en el Conservatori Professional de Música, Paco Varoch (píccolo) i Jesús Gómez (piano) oferiran un concert amb obres de compositors valencians i catalans.

El dijous, 4 d'octubre, la Casa de Cultura (20 hores) acollirà una conferència sobre el cinema com a eina terapèutica a càrrec d'Isabel Soler i Anna Perles i el divendres 5 a partir de les 20 hores la plaça de l'església reunirà a centenars de ballaors que participen en el XX Aplec de Danses Tradicionals de Xàbia.

El dissabte 6 d'octubre, el Centre Artístic Musical de Xàbia se suma a les celebracions amb un concert en el qual participaran la Banda Juvenil, l’Orquestra de Corda i la Banda, a partir de les 21’30 hores en l'església de Sant Bartolomé, mentre que el diumenge dia 7, el cantautor Andreu Valor presentarà el seu disc Poemitza’t en format acústic en un especial concert a l'aire lliure en la plaça Comare Maruja Varó.

El dilluns 8 d'octubre s'ha reservat per a un dels actes més emblemàtics d'enguany, la inauguració de l’Arxiu Municipal de Xàbia, un espai de cultura i història local. A les 19’30 hores l'arxiver municipal acostarà els continguts que es podran consultar en aquest espai amb la xarrada “L’arxiu de Xàbia hui en dia”, una presentació que es completarà amb dues jornades de portes obertes (10 i 11 d'octubre) sota petició.

La programació la tancarà el dijous 11 d'octubre (20 hores Casa de la Cultura) la representació teatral de la divertida comèdia “Si jo fòra rica” interpretada per Victoria Salvador i Lola Moltó.

L'alcalde, José Chulvi, ha posat l'accent en l'acte institucional que l'Ajuntament acull el 9 d’Octubre: El lliurament dels premis Vila de Xàbia, amb el qual el municipi celebra el dia de llots els valencians i valencianes “d'una manera tan especial com és homenatjar a la nostra gent, a persones i associacions que contribueixen a millorar la vida del nostre poble”. L'acte, que enguany distingirà a Tomás Ruíz i José Vicente Sierra “Miero” començarà a les 11’30 hores en el saló de plens i comptarà amb la participació del Grup Polifònic Ars Nova.