Els Escacs Vivents de Xàbia modernitzen la història d'Alicia en el País de les Meravelles per a conscienciar contra l'assetjament escolar

26 jul 2018 L'espectacle és aquest dissabte a les 22’30 hores en l'Avinguda Lepanto

Aquest dissabte, 28 de juliol, les peces dels escacs tornen a cobrar vida a Xàbia per a explicar una història i despertar consciències. A les 22’30 hores, en un escenari a l'aire lliure que s'emplaçarà en la remodelada Avinguda Lepanto, l'Alicia de Lewis Carroll salta fins a la societat actual per a protagonitzar aventures que tractaran d'obrir els ulls al públic sobre una problemàtica que es viu en moltes aules: l'assetjament escolar.

Raquel Violero i Héctor Cruañes són els autors de “La nostra Alicia”, l'adaptació d'aquesta coneguda novel·la de fantasia perquè puga ser representada amb la partida d'escacs entre Sanduleac i C. Stroe (en Timisoara 1999) com a fil conductor. Tots dos han transmès la passió amb la qual han afrontat aquest repte en el qual diferents modalitats artístiques s'uniran per a “reivindicar el dret a ser, al fet que ningú siga maltractat per ser diferent”.

Amb la història recuperen l'objectiu primigeni del teatre: el social. I amb els assajos realitzats ja han percebut que amb els Escacs Vivents, els propis protagonistes (que són xiquets) estan rebent el missatge que després llançaran, ja que “han començat a ser conscients del que és l'assetjament, que en alguns casos fins i tot tenint-ho davant, no ho percebien”.

Aquesta peculiar representació escènica (declarada com a Festa d'Interès Turístic) mobilitzarà més d'un centenar de persones, entre els 40 escolars que interpreten les peces de la partida (enguany per primera vegada actuarà també un adult, Carlos Alberto Doyle, en el paper de professor) i col·laboradors com a músics, cantants, ballarins i figurants. Des de la Comissió del Loreto, organitzadora de l'espectacle, han agraït especialment la participació desinteressada de l'Orquestra Simfònica de Xàbia baix la batuta de Joan Bou, l'Estudi de Dansa Salomé Rodríguez i el Taller de Teatre Jove de Xàbia, dirigit per Inma Sancho.

Com sempre, la coordinació general és a càrrec de José Erades i la direcció de Rafael Andarias, director dels Escacs Vivents, qui ha destacat el salt qualitatiu viscut en els últims anys i ha suggerit començar els tràmits per a intentar ser festa d'interès turístic internacional.

Per la seua banda, José Erades, ha recordat que encara que l'entrada és gratuïta, s'aprofita l'espectacle per a arreplegar fons per a Ongs i que enguany es destinaran a l'associació espanyola de prevenció de l'assetjament escolar.

Des de l'Ajuntament, el regidor de Cultura, Quico Moragues, ha destacat el caràcter didàctic dels Escacs Vivents, ja que suposa per als xiquets i xiquetes de Xàbia una oportunitat de participar per primera vegada en una representació teatral, a més de ser un canal per a inculcar-los valors, “ja que la història que representa sempre ens convida a la reflexió sobre temes importants”

Moragues ha assenyalat que l'Ajuntament és el principal sponsor de l'espectacle, amb una aportació de 13.000 euros que es destinarà al lloguer de graderies per a unes 800 persones i a la sonorització.

Finalment l'alcalde, José Chulvi, ha felicitat als guionistes per un treball tan compromès i a l'organització dels Escacs Vivents per canalitzar durant més de 20 anys la constància, esforç i implicació de moltes persones per a oferir una representació original i compromesa. També ha comentat que aquesta edició dels escacs serà l'estrena de l'avinguda Lepanto com a espai per a esdeveniments a l'aire lliure, un lloc que després de la seua reforma “esperem que de molt joc per a aquest tipus d'actes en el port” .