Emergències repassa els protocols d'intervenció per a millorar la resposta davant els incendis en el Montgó

16 jul 2018 El director general es reuneix amb els alcaldes de Xàbia i Dénia i els comandaments dels cossos d'extinció després dels dos últims focs

L'Ajuntament de Xàbia ha acollit aquest matí una reunió impulsada per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències per a revisar els dos últims operatius desplegats en els incendis que ha patit el Parc Natural del Montgó. A pesar que des dels Ajuntaments de Xàbia i Dénia s'ha destacat la celeritat amb la qual va actuar el 112 a l'hora de mobilitzar mitjans (en el del diumenge 8 de juliol es va tardar solament 4 minuts des de la cridada d'avís a l'arribada dels primers mitjans), des d'Emergències advoquen per la “cultura de les lliçons apreses” per a seguir millorant, ha assenyalat el seu director general, José María Ángel Batalla.

És per açò que hui han citat als alcaldes de Xàbia, José Chulvi, i Dénia, Vicent Grimalt, i als comandaments de tots els cossos de seguretat i voluntaris que van participar en els operatius per a avaluar aquests episodis, repassar les dificultats i procediments així com proposar accions o mesures per a millorar “alguna cosa fonamental en les emergències, on el risc zero no existeix" ha destacat el responsable autonòmic.

José María Ángel ha aprofitat la seua visita a Xàbia per a posar en valor el treball de coordinació i de compartir mitjans que estan realitzant diversos Ajuntaments de la Marina Alta en matèria de seguretat, una filosofia que en el cas dels incendis comença a donar els seus fruits. També per a reforçar el missatge que és vital que els ciutadans prenguen consciència de la seua coresponsabilitat davant una situació de risc extrem d'incendis forestals, tant evitant conductes imprudents com cridant al 112 si albiren una columna de fum o tenen sospites que pugues haver-hi un incendi forestal.

A nivell tècnic, el sotsdirector d'Emergències, Jorge Suárez, ha detallat que en l'incendi del diumenge 8 de juliol, es va activar l'anomenat "despatx automàtic ampliat", una fórmula reservada per a espais que poden convertir-se en especialment problemàtics i que comporta la forta mobilització de mitjans aeris sense esperar el report sobre el terreny. En total, van treballar nou mitjans aeris de la Generalitat Valenciana a més de les dotacions de bombers del Consorci d'Alacant procedents del parc de Dénia, bombers forestals de la Generalitat Valenciana, Agents Mediambientals, la Central de Prevenció d'Incendis Forestals, les policies locals dels ajuntaments de Xàbia i Dénia, Protecció Civil de Xàbia i Dénia i ACIF Dénia. Aquest foc sembla que va tindre com origen un llamp latent mentre que el d’ahir dia 15 s’està investigant com a presumptament intencionat.

L'alcalde de Xàbia, José Chulvi, i el de Dénia, Vicent Grimalt, han coincidit en el canvi positiu que han percebut en la gestió de les emergències i mobilització de mitjans respecte a l'incendi forestal que va arrasar en 2014 més de 400 hectàrees del Parc Natural i han destacat l'important que és sentir-se recolzats en una situació d'aquest tipus.

Chulvi també ha volgut agrair la mobilització dels voluntaris de Protecció Civil de Xàbia i Dénia, i el suport de les agrupacions de Pedreguer, Gata de Gorgos o Benitatxell en la campanya de vigilància i en qualsevol emergència.