Xàbia denuncia als propietaris d'un xalet a Ambolo que van llançar un castell de focs artificials

04 jul 2018 L'Ajuntament anuncia que serà implacable davant aquestes temeritats i demana la col·laboració ciutadana per a perseguir-les

L'Ajuntament de Xàbia ha obert un expedient infractor als propietaris d'un xalet situat en la zona d’Ambolo que el passat 23 de juny van llançar focs artificials des de la seua propietat, envoltada de massa forestal, com a part d'una celebració privada. El cas es notificarà a la Conselleria de Medi ambient perquè inicie el corresponent procés sancionador per actuació imprudent, tal com es porta fent des de 2015 en casos similars.

A més, donada la gravetat de la imprudència (l’investigació policial fa pensar que es va disparar una gran quantitat de pólvora i ha certificat que fins i tot va participar un pirotècnic), es donarà trasllat de la denúncia a la Subdelegació del Govern. I és que qualsevol activitat pirotècnica deu notificar-se a la Subdelegació i, depenent de la quantitat de pólvora, és imprescindible la tramitació d'un permís i l'adopció de  mesures preventives.

El cas és especialment greu a l'ésser en plena àrea forestal, entre la Granadella i el Cap de la Nau, on està terminantment prohibit llançar qualsevol tipus de pirotècnia davant l'evident risc de provocar un incendi i el seu ús està sancionat amb multes de fins a 18.030 euros.

L'Ajuntament de Xàbia vol deixar clar que va a ser implacable davant qualsevol irresponsabilitat d'aquest tipus, fins i tot demanant responsabilitats penals si la situació ho requereix,  i demana a la ciutadania que col·labore donant avís a la Policia si són testimonis d'aquest tipus de pràctiques i d'altres modes importades -com els farolets voladors amb veles en el seu interior- l'ús del qual està prohibit a Espanya (la multa per llançar-los està entorn dels 600 euros) i ja han originat focs a Xàbia i altres poblacions de la comarca.

L'alcalde, José Chulvi, ha recalcat que en matèria pirotècnica, la normativa és estricta i no pot prendre's a la lleugera. Fa uns anys, el propi Ajuntament va haver de traslladar l'emblemàtic castell del Loreto per a guardar la distància mínima a la zona forestal i cada vegada que ha de llançar pirotècnia ha de presentar un pla de seguretat i tenir un operatiu de resposta amb bombers o protecció civil.

Chulvi ha apel·lat al sentit comú de les persones i a que pensen que amb aquest tipus d'accions inconscients poden provocar autèntics desastres tant per al medi ambient com para les seues pròpies propietats. També ha instat als qui lloguen les seues cases a estrangers, que instruïsquen als seus inquilins en aquesta matèria.

La prevenció és vital en poblacions com Xàbia, amb 2.540 hectàrees forestals (un 36% del seu terme municipal) i amb una gran superfície d'interfície urbà forestal, la més conflictiva en matèria de risc d'incendis.

Dins de les accions informatives i educatives per a la prevenció d'incendis, recordar que aquest dijous -5 de juliol, a les 10’30 hores- s'oferirà un taller en el Parc de Pinosol dirigit a particulars que vulguen aprendre com reduir riscos d'incendi i com actuar en cas d'enfrontar-se a un.