Xàbia aprova el seu pla local de prevenció d'incendis forestals

29 jun 2018 El Consistori demana un pavelló esportiu cobert en el Freginal dins del pla provincial de cooperació en obres i serveis

L'Ajuntament de Xàbia va aprovar ahir en ple i de forma unànime el Pla Municipal de Prevenció d'Incendis Forestals, un document tècnic que estableix les mesures generals per a la prevenció d'incendis forestals, la defensa de les muntanyes i terrenys forestals inclosos en el terme municipal, la protecció de les persones, béns i nuclis rurals així com la promoció i adopció d'una política de prevenció adequada.

L'extens document ja ha sigut validat per la Conselleria de Medi ambient pel que aquesta aprovació definitiva en ple suposa la seua engegada i que puga començar el seu desenvolupament, previst per als pròxims deu anys. I és que el pla, que culmina dos anys de treball i estudis previs, posa sobre paper els principals factors que augmenten el risc en matèria d'incendis i proposa actuacions de defensa per a minimitzar-los, tant en matèria forestal o hídrica com de formació i conscienciació de les persones.

Geogràficament, es determina que les zones més complicades són en les quals existeix un contacte entre vegetació forestal i habitatges: faldes del Montgó, entorn de la muntanya de la Granadella, est del Tossal Gross, penya-segats del sud-est del terme municipal i zona del Rafalet i Capçades. Per a elles se suggereix elaborar plans d'autoprotecció propis i crear un document base amb les directrius per al manteniment i conservació de les parcel·les forestals privades i de la vegetació de les parcel·les urbanitzades. Així mateix s'aconsella que els residents en general (i especialment els que viuen en les zones més properes a masses forestals) reben formació en relació a la prevenció d'incendis. En aquest sentit, i tal com ja es va assajar l'any passat, la regidoria de Seguretat Ciutadana engegarà a partir de la setmana vinent la segona fase de la campanya informatiu-divulgativa dirigida als habitants de la interfície urbà-forestal per a recordar-los les mesures més addients que es poden adoptar per a prevenir/minimitzar el risc d'incendis i fomentar la seua autoprotecció.

Seran el dijous 5 de juliol a les 10’30 hores en el parc de Pinosol i el dimecres 11 a les 10’30 hores en les instal·lacions dels bombers de Balcón al Mar.

Segons ha destacat l'alcalde, José Chulvi, Xàbia és un dels primers municipis de la Comunitat a tenir llest un pla de prevenció d'incendis, la qual cosa deixa clar la preocupació existent en l'Ajuntament després dels dos grans incendis patits en el Montgó i la Granadella els últims cinc anys.

Chulvi així mateix ha recordat que Xàbia està fent un esforç a conscienciar als veïns i turistes que són els primers interessats a estar ben preparats per a afrontar un hipotètic foc (amb les campanyes formatives i l'edició d'una guia d'autoprotecció) pel que ha animat als residents en la zona urbà forestal a assistir a les xarrades previstes aquest estiu.

D'altra banda, en el ple d'ahir també es va donar llum verda per unanimitat a la sol·licitud del Consistori d'incloure la construcció d'un pavelló esportiu cobert en el Freginal dins del pla provincial de subvencions d'obres i serveis per a 2019 i a l'acceptació de competències en matèria d'infraestructures educatives per a poder licitar directament les obres de millora en els col·legis de l'Arenal i Port.