El secretari autonòmic d'Educació visita Xàbia per a examinar in situ el Graüll i decidir si es rehabilita o es reconstrueix des de zero

19 jun 2018 La Conselleria aprova els projectes per als col·legis Arenal i Port inclosos dins del Pla Edificant

El secretari autonòmic d'Educació, Miquel Soler, ha estat aquest matí a Xàbia coneixent a fons les instal·lacions del col·legi públic Graüll dins de les gestions del Pla Edificant, ja que l'Ajuntament ha sol·licitat la rehabilitació integral d'aquest centre. El centre, que ocupa un edifici inaugurat en els anys 60, ha triplicat el nombre d'alumnes des de la seua obertura (curs 97-98) i moltes de les seues aules o sales comunes no reuneixen les condicions mínimes.

L'alcalde, José Chulvi, ha assenyalat que dins del pla Edificant “la del Graüll és la inversió més gran i necessària”, donant resposta a la lluita que des de fa més d'una dècada manté el centre “per a aconseguir les instal·lacions dignes que els seus alumnes es mereixen”. La reforma del col·legi està clara, cosa que ha confirmat el responsable d'Educació. El que està analitzant la Generalitat és si és suficient amb una reforma a fons (que estaria pressupostada al voltant dels 2 milions d'euros) o compensa derrocar-ho i construir-ho des de zero (obra que tindria un cost d'entre 4’5 o 5 milions). “Són diners de tots els valencians i deu estar ben justificat”, ha apuntat el secretari autonòmic.

Soler ha fet un tour complet per totes les dependències del Graüll. Des dels sis barracons que mantenen fa 15 anys a les aules amb columnes en el centre o habilitades en trams de passadissos; els banys antics, l'espai que s'usa com un menjador en precari o les antigues cases de mestres reconvertides en sales de pedagogia terapèutica o per a fer esport a cobert, ja que el centre també manca de gimnàs.

La directora del col·legi, Francesca Gil, ha anat explicant com se les apanyen per a acomodar als 406 alumnes que hi ha en l'actualitat en el mateix espai que tenien quan eren poc més de 150 i ha tornat a reivindicar condicions “dignes” per a tota la comunitat educativa.

El secretari autonòmic d'Educació ha garantit que es va a actuar, que tots els informes de la direcció territorial i de l'Ajuntament estan llests i que en quinze dies es prendrà una decisió en ferma sobre el tipus d'intervenció.

L'alcalde ha agraït a Soler la visita i opinat que el pla Edificant “és un clar exemple de col·laboració entre les administracions en un cas tan important com les infraestructures educatives que, per desgràcia, han estat abandonades completament durant tants anys”.

Chulvi ha recordat que tots els centres públics de Xàbia es beneficiaran d'aquest pla i que aquest mateix estiu començaran algunes de les obres. En aquest sentit, el primer edil ha avançat que en el pròxim ple es portarà a votació l'acceptació de competències per a assumir els projectes per als centres de l'Arenal (instal·lació d'una zona de jocs i tancament dels passadissos entre plantes per a guanyar en eficiència energètica) i Port (s'emplenarà una zona de pas que es va enfonsar en estar sobre l'antic llit del riu i es millorarà la zona de jocs)

Miquel Soler ha coincidit que aquest pla –que deixa en mans dels Ajuntament la tramitació i adjudicació de les obres mentre que la Conselleria es fa càrrec de pagar-les- “està sent un èxit i demostrant que era l'única manera de poder escometre el conjunt d'infraestructures que eren necessàries”. No en va, ha detallat, s'han rebut un total de 948 sol·licituds dels centres, la qual cosa equival al 70% del total.