Xàbia obri una “Biblioteca Vivent” amb el testimoni de residents amb experiències com a refugiats, activistes o superació vital

11 may 2018 L'activitat forma part de la Setmana de la Diversitat Cultural

L'Ajuntament de Xàbia dedicarà la setmana vinent a donar protagonisme a la rica diversitat cultural del municipi amb una programació específica en la qual es donarà veu a les persones migrants i tractarà de trencar prejudicis i estereotips.

L'activitat més simbòlica serà l'anomenada “biblioteca vivent” i estarà protagonitzada per nou residents a Xàbia que atresoren històries personals molt interessants. Cadascun d'ells es convertirà en una “persona lliure” que es podrà consultar i així conèixer els seus viatges, aventures o històries de superació.

La regidora de Serveis Socials, Pepa Gisbert, ha agraït la generositat d'aquestes persones, en tots els casos, testimonis molt enriquidors. Estan Naziha Barnoussi i Souad Merabet, dues revolucionàries que han superat la imatge popular de “dona àrab submissa” i han sigut exemple de convivència, respecte i alliberament. També Milichu Martínez, supervivent de la Guerra Civil, filla d'una actriu de la Companyia “La Barraca” de Federico García Lorca, exiliada a Xile i promotora de l'educació de dones sense oportunitats en diversos països del món. O Carlos Doyle, un argentí amb moltes experiències, des de l'àmbit militar fins a l'humorista.

Altra col·laboradora és Enying (Ani) Chen, xina que són exemple d'adaptació i suport, per la qual cosa han organitzat una gestoria per a  ajudar a les persones, especialment als seus compatriotes; i Surendra Bhujel Thapa (Sony), originari dels peus de l'Himàlaia, un emprenedor que ara és empresari a Xàbia, parla sis llengües diferents i és amant de tot tipus d'aventures.

També seran protagonistes Daura Roselló, una dona “tot terreny” que havent perdut la visió ha continuat complint els seus somnis, tals com pujar amb bicicleta, nadar, escriure o muntar a cavall; Maite Sebastià, una dona sense fronteres que ha desenvolupat projectes humanitaris a El Salvador i Grècia, estant en primera línia d'atenció amb els refugiats sirians en Lesbos.; o Lucía Montoro, valent i treballadora, que va emigrar a la recerca d'un futur millor a França per a traure avant a la seua família malgrat les dificultats.

Des del departament d'Interculturalitat esperen que aquesta activitat siga una oportunitat de diàleg entre persones que normalment no tenen possibilitats per a xarrar, i amb açò servisca per a conèixer realitats diferents de la societat en la qual vivim, intercanviar opinions i aprendre aspectes de l'altra cultura que es desconeixen.

També que es detecten aquells prejudicis i estereotips que es tenen i la manera en què influeixen a l'hora d'interrelacionar-se amb persones de diferents nacionalitats”.

La Biblioteca Vivent obrirà les seues portes el matí del dissabte 19 de maig en l'Avinguda Jaume I a partir de les 11’30 i fins a les 14 hores.  Aqueix mateix matí hi haurà més activitats de sensibilització com un Joc “Real Pursuit” de cooperació internacional i altres activitats organitzades per Creu Roja (12 hores) i el contacontes “El Bosque Encantao” (12’30 hores).

 

Altres activitats

La programació que commemora a Xàbia que el 21 de maig és el Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament arranca el dilluns 14 amb l'obertura d'un racó de llibres sobre Interculturalitat en la Biblioteca Duanes de Mar (estarà disponible tota la setmana). A més, es projectarà la pel·lícula “Un viatge de deu metres” als alumnes del IES dins del cicle immigració i cinema  i el dijous 17 de maig, a les 18’30 hores s'ha programat en la Biblioteca de Duanes la xarrada “Asil, refugi i protecció internacional”, a càrrec de Creu Roja

Les activitats estan organitzades per l'Oficina d'Atenció a les Persones Migradas (PANGEA) de Xàbia, subvencionada per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i Creu Roja Assemblea Local Xàbia. Col·laboren a més, la Diputació d'Alacant i la Biblioteca Publica Municipal.

Recordar que l'Ajuntament de Xàbia disposa durant tot l'any un servei per a atendre a l'immigrant, garantir el seu accés normalitzat als serveis públics i treballar per la seua inclusió social. Entre altres accions s'ofereixen cursos d'alfabetització (castellà i valencià), escoles d'acolliment, preparació exàmens de nacionalitat, informació i assessorament general i  accions de sensibilització per a promoure la igualtat de tracte, la no discriminació.