El Xàbia Folk 2018 fusiona les músiques mediterrània, àrab i balcànica

25 abr 2018 El festival se celebra del 4 al 6 de maig i tots els concerts són gratuïts

Un any més, el festival Xàbia Folk arriba puntual a la seua cita amb els amants de la música d'arrel. El certamen promogut per la regidoria de Cultura està ja a la seua 17 edició com un referent de la música tradicional i és una oportunitat immillorable per a conèixer les propostes més fresques d'aquest gènere en un cicle de concerts amb entrada gratuïta. En aquesta ocasió, els sons mediterranis es fusionen amb les músiques àrabs i balcàniques en una programació que, com sempre, té en el segell de la direcció artística als músics de la Romàntica del Saladar.

Per a major confort de músics i públic, els concerts (del 4 al 6 de maig) es realitzaran a l'interior d'una carpa instal·lada en la Plaça Constitució. Estrenen l'escenari (divendres 4 de maig, 22’30 hores) la unió entre Carmen París (Aragó) i Nabyla Maan (el Marroc) amb el seu espectacle fusió “Dues Medinas Blancas”. Són dues veus extraordinàries que s'han centrat en la revisió i transformació de les músiques tradicionals de les seues respectives cultures, dotant-les d'un toc de modernitat contemporània i amb tocs d'altres influències. El projecte vocal s'arredoneix amb dos músics espanyols i dos marroquins que saben navegar entre les dues ribes amb coneixement i mestratge.

El dissabte hi haurà sessió doble. A la vesprada (19 hores), els valencians Quamlibet oferiran a l'interior de la carpa de la plaça Constitució una mostra de folk contemporani. El grup format per Anna Franco (veu), Xavier Alaman (baix), Víctor Traves (percussió), Spyros Kaniaris (guitarra i busuki), Àlvar Carpi (guitarra de 12 cordes) i liderat per Paco Medina (flautes i saxo) portaran el seu treball “I no és fa de nit”, una fusió de “noves músiques” com el flamenc, el folk, el jazz, el gypsy i influències mediterrànies.

A la nit (22’30 hores), arriba el concert més festiu de la mà de la Balkan Paradise Orchestra. Aquesta banda de Barcelona, guanyadora del concurs “Sons de la Mediterrània”  està formada íntegrament per dones: vuit instrumentistes de vent metall, vent fusta i percussió apassionades pels sons gitanos tradicionals dels Balcans. A Xàbia interpretaran els temes del seu primer disc K’Ataka un repertori molt ballable, ple de frescor i diferents gèneres d'arrel popular.

Tancarà l'edició del 2018 el trio Besarabia amb una mostra del seu àlbum “Ritmes, Trenes i Gats”, una proposta eclèctica de temes tradicionals del mediterrani i composicions molt personals dels components de la banda, en el qual s'inclouen balls tradicionals balcànics, cançons populars del Mare Nostrum, melodies klezmer i tonades otomanes. Aquest últim concert tindrà lloc en l'ermita de Santa Llúcia (diumenge, 12 hores), un singular espai que ja és un clàssic en el Xàbia Folk.