L’ Oceanogràfic alliberarà a Xàbia musoles criades a partir d'embrions procedents de descartes de pesca

20 abr 2018 Dins d'aquest projecte d’investigació, els científics marcaran els peixos amb un líquid fluorescent per a facilitar el seu seguiment per bussos

La Fundació Oceanogràfic realitzarà aquest diumenge, 22 d'abril, una solta de cries de pintarrojas (espècie coneguda popularment com musola) en la badia de Xàbia, dins del projecte sobre biodiversitat marina “Xàbia 2017” que està desenvolupant en el municipi. L'activitat es durà a terme en col·laboració directa amb el Pòsit de Xàbia i l’ Associació de Barques Tradicionals de Xàbia, ja que els participants embarcaran en barques de vela tradicional per a navegar fins a la platja de solta, on estaran esperant els bussos que els acompanyaran la seua immersió i filmaran el descens fins al fons marí.

Com a particularitat, els individus que s'alliberen estaran marcats amb un producte fluorescent d'injecció subcutània per al seu posterior seguiment i que els farà fluorescents quan se'ls il·lumine amb llanternes, un detall d'interès a l'hora d'implicar en el seguiment a altres col·lectius, com són els centres de busseig, que, a través de les seues immersions poden participar en la identificació dels individus marcats en cas de trobar-los, actuant com a antenes del projecte i difonent-ho.

El projecte connecta amb la recerca i conservació que la Fundació duu a terme amb diferents espècies marines, en aquest cas amb un pla relacionat amb la reproducció de taurons. L'estudi va nàixer fa quasi un any en col·laboració amb les embarcacions pesqueres de València i Xàbia i l'Associació Lamna, amb l'objectiu de comprovar la supervivència dels embrions de pintarroja obtinguts accidentalment pels pescadors, que han sigut traslladats posteriorment a les instal·lacions del Oceanogràfic, amb la finalitat de que eclosionaren i realitzar un seguiment dels individus durant el seu desenvolupament.

L'acte de solta serà en el port pesquer i començarà sobre les 11’30 hores amb una xarrada de sensibilització de l'investigador responsable en la qual donarà a conèixer el concepte de biodiversitat marina i en concret el cas del municipi de Xàbia com a experiència pilot així com la importància de la figura del pescador com a “guardià” o “custodi” d'aqueixa biodiversitat.

En aquesta acció divulgativa es parlarà  de la varietat d'espècies d’elasmobranquis que existeixen en el Mediterrani i la seua importància en l'ecosistema, així com de les principals amenaces que afecten als taurons i ratlles, així com el nostre grau de responsabilitat.

Des de l’Oceanogràfic destaquen l'important paper en tot el projecte de la Confraria de Pescadors de Xàbia i l’Associaciò de Barques Tradicionals de Xàbia, ja que van ser els responsables d'aconseguir el material biològic que ha fet realitat aquest projecte de recerca: ous de taurons i ratlles obtinguts a partir de descartes de pesca. Gràcies a aquesta col·laboració, s'ha pogut criar, mantenir i alliberar taurons recuperats.