Una festa popular de productes mariners acompanyarà aquest dissabte a la V edició del concurs de cruet de peix vila de Xàbia

16 abr 2018 La jornada gastronòmica tindrà com a epicentre la llotja pesquera

L'associació de comerciants Xàbia Port ha presentat aquest matí el festival gastronòmic Peix i Devantal que se celebrarà aquest dissabte en el port de Xàbia com a complement al V concurs de cruet de peix Vila de Xàbia.

Els empresaris de Duanes han unit esforços amb la Confraria de Pesca i l'Associació de Restauradors de Xàbia (ARX) per a rellançar est concurs culinari que posa en valor un plat molt arrelat en la cuina tradicional i que usa el peix fresc com a ingredient essencial.

Tal com ha avançat el president d’ARX, José Manuel Piña, hi ha deu restaurants inscrits en aquesta competició de caràcter autonòmic amb premi d'1.000 euros per al millor cuiner. Entre ells, sis de Xàbia: Restaurant Cande, Noray, A la deriva, El Salaet, La Cantina, Casa Grau i Restaurant Montgó.  Els xefs es donaran cita a mitjan matí dins de la llotja per a començar a guisar ja que a les 13’30 hores passarà el jurat que determinarà què cruet és el millor.

Perquè no siga un concurs de cuina sols per a cuiners, Xàbia Port proposa una activitat complementària popular, oberta a tot el públic i que donarà al port molt ambient i un atractiu fora de la temporada alta: El Festival Peix i Devantal.

La presidenta dels comerciants, Cande Ros, ha explicat que en l'exterior de la llotja haurà parades de tapeo amb productes mariners que obriran diferents col·lectius culturals, festius i socials, a més de música i activitats per a xiquets.

Tant Ros com l'alcalde, José Chulvi, han convidat a tots els veïns de Xàbia i comarca a participar d'aquesta festa gastronòmica. A més, Chulvi ha destacat que aquest tipus d'esdeveniments reforcen la línia de promoció en la qual treballa l'Ajuntament, mostrant a Xàbia com un lloc amb identitat mediterrània i marinera. L'alcalde també ha valorat que es dinamitze la llotja com a espai singular i viu, i ha felicitat a les associacions per unir esforços i proposar activitats que treballen per la desestacionalizatció en el turisme.