La Policia de Xàbia va atendre en 2017 un total de 8.779 serveis

28 mar 2018 En la memòria es reflecteixen més d'1.700 actuacions de caràcter assistencial

La Policia Local de Xàbia ha fet balanç del de 2017 amb la memòria d'activitats, una radiografia de l'important paper que juga el cos local de seguretat i de la creixent diversificació dels seus serveis. En total s'han atès 8.779 requeriments, una xifra similar a la de l'any 2016 i que corresponen en un 42% en Policia Administrativa, 20% en circulació, 16% Assistencial i 21% en matèria de Seguretat Ciutadana. Dels més d'1.700 serveis assistencials, 624 van ser assistències sanitàries i fins a 403 peticions d'ajuda van estar relacionades amb assistència a animals.

Per unitats, la dedicada a l'Atenció i Protecció Social (UAPS) que s'encarrega d'atendre els casos de violència de gènere, ha realitzat el seguiment de 32 ordres de protecció vigents en el municipi, a més de multitud d'atencions personals i entrevistes amb ciutadans.

En matèria de tràfic, s'han imposat 5.700 denúncies per infraccions a les normes de circulació, s'han produït 346 accidents de circulació dels quals han resultat 29 ferits lleus i 3 greus (l'any 2017 no es va produir cap defunció per tràfic). I com a novetat en aquesta matèria, destacar que des de maig s'estan realitzant, a més de proves d'alcoholèmia als conductors, controls específics de detecció de drogues, havent-se realitzat un total de 17 proves positives en cocaïna, cànnabis i opiacis.

Dins del balanç de 2017 s'ha mantingut amb èxit el programa “Agent Tutor XàbiaConviu per la convivència escolar”, que ha arribat a tots els col·legis del municipi i ha ampliat la seua acció tant en personal com en l'àmbit de treball, arribant al carrer en la vigilància d'espais d'oci i rodalies de centres escolars.

També ressaltar que el programa de Xàbia es va presentar en la “Conferencia Seguretat, Democràcia i Ciutats. Coproduir les Polítiques de Seguretat Urbana” del Fòrum Europeu de Seguretat Urbana realitzat a Barcelona al novembre, en el qual van estar presents més de 800 representants de l'àmbit de la seguretat municipal de tota Europa. Els agents responsables han representat a més a Xàbia en l'III Congrés Nacional de l'Agent Tutor en la ciutat de Còrdova, compartint formació i experiències amb altres Agents tutors del territori nacional

En la memòria del passat any també és referent el nou servei de mediació, ja que dels 65 serveis de medicació realitzats s'han tancat amb acord gens menys que 43, quedant la resta pendent encara d'una solució pactada. La major part de requeriments a l'agent mediador estan relacionats amb neteja de finques, altura de tanques fites, invasió de vegetació i problemes de comunicació entre veïns.

Una altra unitat amb creixent presència és la de Comeses Especials (UCE) que entre altres assumptes s'encarrega de la vigilància temporal de les zones de bany mitjançant una embarcació i una moto aquàtica. Des de la Prefectura destaquen que cada vegada és més profitós aquest servei, ja que s'observa que han descendit el nombre de requeriments que es produeixen per invasió d'embarcacions en aquestes zones i a més, aquests agents han treballat en diversos serveis d'auxili als usuaris del mar i mantingut una estreta col·laboració amb la Creu Roja en la vigilància de les platges.

Per a concloure, recordar que la Policia Local de Xàbia compta amb 70 Agents en servei i una flota de set cotxes i tres motocicletes, que es vénen renovant contínuament gràcies al sistema de renting. La regidora de Seguretat, Pepa Gisbert, ha volgut destacar que, malgrat les manques en personal, aquests agents demostren cada dia un “esforç i dedicació perquè puguem donar tots els serveis que ens requereixen”.

Gisbert així mateix ha posat en relleu la vocació de servei de proximitat que té el cos local, com demostra el seu creixent paper assistencial i preventiu.