Xàbia comença a analitzar els seus riscos i fortaleses per a planificar com actuar en cas de sequera

23 mar 2018 L'empresa d'aigües reuneix a l'Observatori de l'Aigua en el primer taller participatiu per a elaborar una guia de resposta enfront la falta d’aigua

L'empresa municipal d'aigües, Amjasa, va triar una data  tan simbòlica com el Dia Internacional de l'Aigua per a celebrar el primer taller participatiu que servirà per a elaborar un pla de gestió de riscos per sequera per a Xàbia. Unes quaranta persones, representants de diferents col·lectius socials organitzats en l'Observatori de l'Aigua, es van donar cita en la planta dessalinitzadora ahir a la vesprada per a analitzar els riscos i fortaleses del municipi en matèria hídrica i debatre alternatives, mesures i propostes per a fer front a les febleses identificades.

La presentació va estar a càrrec del alcalde, José Chulvi, el gerent d’Amjasa, Josep Lluis Henarejos i  Nuria Hernández-Mora, coordinadora del projecte que desenvolupa la Fundació Nova Cultura de l'Aigua. En aquesta introducció es va explicar als assistents la certesa que arribarà una altra sequera i que encara que no és possible eliminar els seus efectes, sí es poden gestionar i reduir-los si es planifica.

És per açò, que és vital conèixer i analitzar les causes que fan a Xàbia vulnerable, les seues fortaleses per a fer front i tenir una guia amb la qual facilitar la presa de decisions en situacions d'emergència.

Recordar que Xàbia és un dels tres municipis que està col·laborant amb la Fundació Nova Cultura de l'Aigua en el Projecte Seguia per a elaborar una guia metodològica per a l'elaboració participada de plans de gestió de riscos per sequera. Un document que suposarà per a la població tres avantatges fonamentals: ser un municipi pioner en la gestió de sequeres i ajudar a altres municipis espanyols que vulguen avançar en la prevenció dels riscos per sequera. En segon lloc, en ser municipi pilot, l'equip tècnic de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua ajudarà a revisar el Pla de gestió de sequeres específic per a Xàbia i en tercer lloc, la participació activa de totes les parts interessades en el procés permetrà aprendre i reforçar les nostres capacitats socials per a millorar la gestió dels riscos per sequera en el nostre municipi.

Visita estudiants

A més d'aquest taller, la planta dessalinitzadora va rebre una visita dels alumnes del primer curs del cicle formatiu de grau superior en Salut Ambiental de l'IES Federica Montseny de Burjassot interessats a conèixer aquestes instal·lacions capdavanteres en dessalació per osmosis inversa.