La reintroducció de l'àguila pescadora a la Comunitat començarà a Xàbia

12 feb 2018 El projecte pretén recuperar aquesta espècie en els parcs naturals del Montgó i la Marjal de Pego, completant així la “autopista migratòria” des d'Àfrica al Nord d'Europa

El projecte de reintroducció de l'àguila pescadora a la Comunitat Valenciana, que compta amb la col·laboració dels Ajuntaments de Xàbia, Dénia, Pego i Oliva, comença a prendre forma després dels estudis que han certificat la seua viabilitat. Dos dels seus principals impulsors, Joan Sala (de Acció Ecologista Agró) i Itziar Colodro (de l'empresa especialitzada en activitats en el mitjà natural Magic & Nature) han detallat davant l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, el director dels Parcs Naturals del Montgó i el Marjal de Pego, Joseba Rodríguez, i la regidora de Medi Ambient, Doris Courcelles, l'estratègia per a afavorir el retorn d'aquesta espècie extingida en la zona fa ja quasi quaranta anys.

Segons ha avançat Sala, el pròxim pas serà col·locar unes instal·lacions per a induir el “hacking”  o criança campestre d'uns pollastres d'àguila a partir d'aquesta primavera. Es farà a Xàbia, en un lloc proper a l'antiga caserna de Carabiners en La Plana perquè tinguen un vol fàcil fins als penya-segats del Cap de Sant Antoni, on s'espera que puguen pescar i alimentar-se una vegada siguen autònomes. Abans (els primers dies en els quals encara no saben volar), se'ls deixarà menjar prop d'aquests nius artificials (les Confraries de pesca de Xàbia i Dénia han mostrat el seu compromís amb el projecte i cediran el peix necessari).

La intenció és que les àguiles creguen que han nascut ací i, seguint el costum de la seua espècie, tornen en uns anys a nidificar i criar.

I és que, segons ha afegit Itziar Colodro, recuperar l'àguila pescadora a la Comunitat seria un èxit ecològic i estratègic. D'una banda perquè s'acabaria de connectar la “autopista” que empren aquestes aus per a moure's entre Àfrica i el nord d'Europa i una altra, perquè donaria més valor al patrimoni natural de la zona.

I açò, ha convingut Colodro, també suposarà un motiu més per a promoure un turisme sostenible i respectuós.

En aquesta mateixa línia s'ha mostrat l'alcalde de Xàbia, José Chulvi, qui ha incidit en la vocació del municipi de ser un entorn respectuós amb els valors mediambientals, tenint una aposta transversal per la sostenibilitat, recuperant biodiversitat i cuidant els espais naturals. Chulvi també ha posat en valor que siga un projecte en el qual s'ha treballat de forma coordinada amb l'adreça del Parc Natural i altres ajuntaments.

Per la seua banda, del director del Parc Natural ha traslladat el compromís de la Generalitat amb aquest projecte i d'empreses com Iberdrola que s'ha compromès a aïllar les línies elèctriques del Marjal (les del Montgó ja ho estan) per a evitar l'electrocució de les aus.