Amjasa col·labora amb l'elaboració d'una guia científica que abordarà com gestionar el risc de sequera

25 ene 2018 L'empresa municipal signa un conveni de col·laboració amb la Fundació Nova Cultura de l'Aigua

L'empresa municipal d'aigües de Xàbia (Amjasa) ha signat hui un conveni de col·laboració amb la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (un col·lectiu que a través del coneixement científic promou polítiques hídriques més racionals i sostenibles) per a l'elaboració d'una guia metodològica sobre la gestió de el “risc per sequera” en xicotetes i mitges poblacions davant escenaris de canvi climàtic.

Amb aquest acord, Xàbia es converteix al costat de Puente Genil (Còrdova) i Madridejos (Toledo) en l'objecte d'estudi d'aquesta fundació que es disposa a desenvolupar una metodologia específica per a afrontar de forma social el risc de sequera en xicotetes i mitges poblacions.

El projecte, que es desenvoluparà en un any, forma part de la convocatòria d'ajudes a projectes en matèria d'adaptació al canvi climàtic 2016 de la Fundació Biodiversitat. Inclou un diagnòstic inicial del sistema de proveïment, un taller i debat de vulnerabilitats i capacitats socials per a la gestió del risc per sequeres i una última reunió per a validar i debatre resultats i línies de treball futures.

AMJASA contribuirà al desenvolupament d'aquest estudi amb una aportació de 5.000 euros,  designant a un tècnic de l'empresa com a col·laborador i participant en aquelles qüestions que precisen del seu assessorament i col·laboració. Els resultats serviran per a  revisar i actualitzar el Pla Municipal d'Emergència davant el risc de sequera, un document obligatori per a les poblacions de més de 20.000 habitants, segons marca la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

L'alcalde i president d’Amjasa, José Chulvi, i el gerent, Josep Lluis Henarejos, han rebut a la delegació de la Fundació, que també ha visitat la planta dessaladora i ha pogut conèixer d'a prop el sistema de proveïment de Xàbia, les vulnerabilitats i fortaleses o els riscos de sequera, per a així plantejar les bases del treball.

Chulvi ha destacat l'interès d'aquesta guia no solament per a Xàbia sinó per a municipis més xicotets, que encara que no tenen obligació legal d'elaborar Plans d'Emergència (i en molts casos tampoc recursos econòmics i tècnics per a fer-ho) són igualment vulnerables a la sequera. I és que en l'actualitat no existeixen guies o eines metodològiques específiques per a aquesta important problemàtica que afecta a un servei tan bàsic, la qual cosa fa especialment interessant el projecte.

Des d’Amjasa subratllen que la Fundació Nova Cultura de l'Aigua té una àmplia experiència en el seguiment i avaluació de temes clau en la política d'aigües, fonamentalment a Espanya i Europa, a través del seu Observatori de Polítiques d'Aigua (OPPA), per la qual cosa també estan molt interessats en conéixer i seguir l'evolució de l'Observatori de l'Aigua de Xàbia com a experiència pionera a Espanya de participació ciutadana a nivell local.

També avui els responsables polítics de l'empresa municipal d'aigües han rebut a una delegació de l'Ajuntament de Terrassa, que està immers en la reversió i municipalització de la gestió del subministrament hídric i que ha mostrat interès a conèixer la gestió que està desenvolupant-se a Xàbia.